Kungliga Akademiska Kapellet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kungliga Akademiska Kapellet är Uppsala universitets egen symfoniorkester. Både universitetet och dess orkester har djupa rötter i historien. Uppsala universitet, grundat 1477, är Nordens äldsta och dess orkester, som omnämns i bevarade källor första gången 1627, hör till de äldsta i Europa. Den var från början en övervägande vokal ensemble, men med barockens nya stilideal omvandlades denna chorus musicus småningom till en ren instrumentalensemble under ledning av universitetets director musices. Dess uppgifter var främst att svara för musiken vid de akademiska ceremonierna, som promotioner och rektorsinstallationer, men även vid kyrkliga och nationella högtider.

I det rika musikliv som växte fram under 1800-talet medverkade det akademiska kapellet flitigt i de offentliga konserterna tillsammans med universitetets nygrundade körer och utvecklades alltmer till en fullödig symfoniorkester. Tjänsten som director musices har också under de senaste seklerna innehafts av några av landets främsta kompositörer, som exempelvis Johann Christian Friedrich Haeffner, Hugo Alfvén och Lars-Erik Larsson.

Repetitionslokal är Musicum och de cirka 90 orkestermedlemmarna är huvudsakligen studenter. Dirigent är universitetets director musices (ordinarie eller tillförordnad), sedan 2000 professor Stefan Karpe.

Dirigenter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]