Kupering

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svanskuperade boxerhundar i Atlanta 2007.

Kupering är när man "klipper av" en del av svansen eller öronenhusdjur. Detta sker framförallt på särskilda hundraser, men även på grisar, får och hästar. Orsaken till kupering av djuren kan ursprungligen vara praktisk, men det kom i några fall även att bli en del av ett utseendeideal för en ras. Vissa länder har helt eller delvis, enligt lag, förbjudit kupering av olika djurslag.

Hundar[redigera | redigera wikitext]

Några exempel på raser vars öron och/eller svansar ofta kuperas i länder där kupering är tillåten: american staffordshire terrier, boxer, dobermann, boerboel, bouvier des flandres, polski owczarek nizinny, dvärgschnauzer, bostonterrier, cane corso och gampr.

Det finns även raser som har naturlig stubbsvans, på engelska bobtail. Exempel på sådana raser är västgötaspets (som föds med både stubbsvans och alla längder på lång svans, old english sheepdog och smålandsstövare.

I Sverige är kupering förbjuden sedan 1 januari 1989.

Grisar[redigera | redigera wikitext]

Svansklippning kan utförs på grisar för att förhindra svansbitning, en beteendestörning som kan bero på stress.

I Sverige är det förbjudet med kupering på grisar.

I Danmark finns ett förbud mot kupering av grisar sedan 1993 som säger att det ej får ske rutinmässigt, men det tillåts enligt lagstiftningen vid behov och är trots förbudet i praktiken vanligt.[1][2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ LRF djuromsorgstabell, källa tidningen Svensk Gris nr 8, 2009.
  2. ^ Förbud mot svanskupering i Danmark, tidningen Svensk Gris nr 1, 2005