Bostonterrier

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bostonterrier
BostonTerrierBrindleStand w.jpg
Rasgrupp (FCI) Grupp 9, sektion 11
Dvärghundar av molossertyp
Rasgrupp (SKK) Grupp 9 Sällskapshundar
Ursprungsland  USA
Specialklubb Svenska Bostonterrierklubben
Rasstandard FCI 140 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Vikt 7 till 11 kg.


Bostonterrier är en hundras från USA. Den är en dvärghund av molossertyp och sällskapshund. Bostonterriern hör till populäraste hundraserna i hemlandet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Rasen anses härstamma från de korsningar mellan bulldogg och terrier som användes vid hundhetsningar i Storbritannien på 1800-talet. De engelska hundarna var kända i Amerika. I hamnstaden Boston förekom ofta hundhetsning, och dit hade hetshundarna kommit med varufartyg från England. Man startade uppfödning i Boston på 1860-70-talen för att skapa en mindre och snabbare hund. En bestämd hundtyp blev också resultatet, då förtiden kallad Round Head. En rasklubb bildades 1889, denna ändrade 1891 sitt namn till Boston Terrier Club of America. 1893 erkändes rasen av den amerikanska kennelklubben American Kennel Club (AKC).

Den blev på 1950-talet känd som ”skokrämshunden” långt utanför USA:s gränser när ett företag lanserade den som kännemärke på sina skokrämsburkar. Bostonterrien har funnits i Sverige sedan början av 1900-talet. Numera registreras mellan 40 och 80 Bostonterrier årligen.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Bostonterrier är en godmodig och tillgiven hund, den är roande och käck. Terrier är den bara till namnet, den föredrar människors sällskap. En bostonterrier kan dock utmana andra hundar. Den skall verka beslutsam och vara mycket energisk och aktiv.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Bostonterrien skall ge ett stramt och robust intryck. Den skall ha ganska kompakt, kort kropp. Huvudet är kvadratiskt med flata kinder och kort nosparti. Öronen är upprätta och kuperas i hemlandet. Svansen är medfött mycket kort och ibland skruvad. Vikten är vanligtvis 7 till 11 kg och mankhöjden cirka 30 cm.

Pälsen är kort, glänsande och slätt intilliggande. Färger: Tigrering (brindle) det vill säga, tydliga och jämnt fördelade strimmor samt väl avskilda vita tecken. Svart och vita tecken får förekomma, men tigrerat föredras.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Bostonterrier.