Bostonterrier

Från Wikipedia
Bostonterrier
Rasgrupp (FCI)Grupp 9, sektion 11
Dvärghundar av molossertyp
Rasgrupp (SKK)Grupp 9 Sällskapshundar
UrsprungslandUSA USA
SpecialklubbSvenska Bostonterrierklubben
RasstandardFCI 140  PDF
Vikt7 till 11 kg.


Bostonterrier är en hundras från USA. Den är en dvärghund av molossertyp och sällskapshund. Bostonterriern hör till populäraste hundraserna i hemlandet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Rasen anses härstamma från de korsningar mellan bulldogg och terrier som användes vid hundhetsningar i Storbritannien på 1800-talet. De engelska hundarna var kända i Amerika. I hamnstaden Boston förekom ofta hundhetsning, och dit hade hetshundarna kommit med varufartyg från England. Man startade uppfödning i Boston på 1860–1870-talen för att skapa en mindre och snabbare hund. Resultatet kallades dåförtiden Round Head. En rasklubb bildades 1889, denna ändrade 1891 sitt namn till Boston Terrier Club of America. 1893 erkändes rasen av den amerikanska kennelklubben American Kennel Club (AKC).

Den blev på 1950-talet känd som ”skokrämshunden” långt utanför USA:s gränser när ett företag lanserade den som kännemärke på sina skokrämsburkar. Bostonterriern har funnits i Sverige sedan början av 1900-talet. Numera registreras mellan 40 och 80 Bostonterrier årligen.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Bostonterrier är en godmodig och tillgiven hund, den är roande och käck. Terrier är den bara till namnet, den föredrar människors sällskap. En bostonterrier kan dock utmana andra hundar. Den skall verka beslutsam och vara mycket energisk och aktiv.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Bostonterrier är en trubbnosig (brachycephal) hundras på grund av att man har avlat på ärftliga defekter så att hundarnas skallben blivit kortare än normalt.[1]

Bostonterriern skall ge ett stramt och robust intryck. Den skall ha ganska kompakt, kort kropp. Huvudet är kvadratiskt med flata kinder och kort nosparti. Öronen är upprätta och kuperas i hemlandet. Svansen är medfödd mycket kort och ibland skruvad. Vikten är vanligtvis 7 till 11 kg och mankhöjden cirka 30 cm.

Pälsen är kort, glänsande och slätt intilliggande. Färger: Tigrering (brindle) det vill säga, tydliga och jämnt fördelade strimmor samt väl avskilda vita tecken. Svart och vita tecken får förekomma, men tigrerat föredras.

Svenska Bostonterrierklubben[redigera | redigera wikitext]

Svenska Bostonterrierringen, SBTR, bildades 1957 och har i dag ca 350 medlemmar. Från och med 1 januari 2001 är klubben specialklubb under Svenska Kennelklubben, vilket innebar att namnet ändrades till Svenska Bostonterrierklubben (SBTK).[2]

För Svenska Bostonterrierklubben, nedan benämnd klubben, gäller det för SKK:s medlemsorganisation gemensamma målet att kontinuerligt skapa goda förutsättningar för hunden, hundägaren och hundägandet genom

  • att väcka intresse för och främja avel av mentalt och fysiskt sunda, bruksmässigt och exteriört fullgoda rasrena hundar.
  • att bevara och utveckla rasens specifika egenskaper och verka för utveckling av dressyr och praktiskt bruk av rasen.
  • att informera och sprida kunskap om hundens beteende, dess fostran, utbildning och vård.
  • att bevaka och arbeta med frågor som har ett allmänt intresse för hundägaren och hundägandet.
  • att skapa och vidmakthålla goda relationer mellan omvärlden och hundägaren och hundägandet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hur det brachycephaliska utseendet påverkar hundarnas hälsa
  2. ^ ”Om SBTK”. Välkommen till Svenska Bostonterrierklubben. http://bostonterrierklubben.se/om-sbtk/. Läst 16 september 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]