Kvalserien till Svenska hockeyligan

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kvalserien till Elitserien)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kvalserien till Svenska hockeyligan
LänderSverige Sverige
Grundad1975
TidigareKvalserien till Elitserien i ishockey (1975-2014)
Nedlagd2014
Antal klubbar6
Uppflyttning tillSHL
Nedflyttning tillAllsvenskan
TV-partnersViasat Hockey
TV 10

Kvalserien till Svenska hockeyligan, tidigare känd som Kvalserien till Elitserien i ishockey, avgjordes åren 1975-2014 i slutet av säsongen, och spelades för att avgöra vilka två lag som skulle komplettera Svenska hockeyligan (SHL) efterföljande säsong. Kvalserien innebar olika saker beroende på vilken säsong som avsågs. Den 13 mars 2014 meddelades att Kvalserien slopas efter säsongen 2013/2014, och ersattes av Direktkval till Svenska hockeyligan.[1]

Format[redigera | redigera wikitext]

1975[redigera | redigera wikitext]

Två kvalserier, norra och södra, med fyra lag i varje serie och seriesegraren till Elitserien.

1976-1977[redigera | redigera wikitext]

I kvalserien spelar de fyra segrande lagen från Playoff 2. Lagen möter varandra hemma och borta, vilket ger sex spelomgångar. Betydelselösa matcher ställs in.

Ettan och tvåan i Kvalserien går till Elitserien följande säsong. De båda andra lagen spelar i Division I.

1978-1980[redigera | redigera wikitext]

I Kvalserien spelar det näst sista laget (nian) i Elitserien samt de fyra segrande lagen från Playoff 2. De fem kvalserielagen får möta de andra lagen en gång, vilket blir fyra matcher per lag. Betydelselösa matcher spelas inte.

Ettan och tvåan i Kvalserien går till Elitserien följande säsong. Övriga tre lag spelar i Division I.

1981-1982[redigera | redigera wikitext]

I kvalserien spelar det näst sista laget (nian) i Elitserien tillsammans med de tre segrande lagen från Playoff 3. De fyra kvalserielagen möter varandra hemma och borta i sex omgångar.

Ettan och tvåan i kvalserien går till Elitserien följande säsong. De båda andra lagen spelar i Division I.

1983-1986[redigera | redigera wikitext]

I kvalserien spelar det näst sista laget (nian) från elitserien tillsammans med förloraren av den allsvenska finalen och de två segrande lagen från Playoff 3. De fyra kvalserielagen möter varandra hemma och borta i sex omgångar.

Vinnaren av kvalserien går till Elitserien följande säsong. Övriga tre lag spelar i Division I.

1987[redigera | redigera wikitext]

I kvalserien spelar det tionde och sista laget i Elitserien, lag 2 i Allsvenskan och de två segrande lagen från Playoff 2. De fyra kvalserielagen möter varandra hemma och borta i sex omgångar.

Ettan och tvåan i kvalserien går till Elitserien följande säsong. De båda andra lagen spelar i Division I.

1988-1996[redigera | redigera wikitext]

I kvalserien spelar förloraren av den allsvenska finalen tillsammans med de tre segrande lagen från Playoff 3. De fyra kvalserielagen möter varandra hemma och borta i sex omgångar.

Vinnaren av kvalserien får spela i Elitserien följande säsong. Övriga tre lag spelar i Division I.

1997-1999[redigera | redigera wikitext]

Kvalserien består av lag 11 och 12 från den avslutade Elitserien, ettan och tvåan i Allsvenskan samt de två segrande lagen från Playoff 3. De sex kvalserielagen möter varandra hemma och borta i tio omgångar.

Ettan och tvåan i den färdigspelade kvalserien spelar i Elitserien följande säsong. Övriga lag spelar i Division I.

2000-2005[redigera | redigera wikitext]

Kvalserien består av lag 11 och 12 från den avslutade Elitserien, ettan och tvåan i Superallsvenskan samt de två segrande lagen från Playoff 2. De sex kvalserielagen möter varandra hemma och borta i tio omgångar.

Ettan och tvåan i den färdigspelade kvalserien spelar i Elitserien följande säsong. Övriga lag spelar istället i Allsvenskan följande säsong.

2006/2007[redigera | redigera wikitext]

Kvalserien består av lag 11 och 12 från den avslutade Elitserien och de fyra första lagen i Allsvenskan. De sex kvalserielagen möter varandra hemma och borta i tio omgångar.

Ettan och tvåan i den färdigspelade kvalserien spelar i Elitserien följande säsong. Övriga lag spelar istället i Allsvenskan följande säsong.

2007-2010[redigera | redigera wikitext]

Kvalserien består av lag 11 och 12 från den avslutade Elitserien, de tre första lagen i Hockeyallsvenskan samt det segrande laget från Playoff 2. De sex kvalserielagen möter varandra hemma och borta i tio omgångar.

Ettan och tvåan i den färdigspelade kvalserien spelar i Elitserien följande säsong. Övriga lag spelar istället i Hockeyallsvenskan följande säsong.

2011-2014[redigera | redigera wikitext]

Kvalserien består av lag 11 och 12 från den avslutade Svenska hockeyligan, de tre första lagen i Hockeyallsvenskan, samt det segrande laget från förkval till kvalserien. De sex kvalserielagen möter varandra hemma och borta i tio omgångar.

Ettan och tvåan i den färdigspelade kvalserien spelar i Svenska hockeyligan följande säsong. Övriga lag spelar istället i Hockeyallsvenskan följande säsong.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jenny Rask, Anders Lundin (13 mars 2014). ”Kvalserien slopas”. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2688&grupp=12296&artikel=5808788&playaudio=4885485. Läst 14 mars 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]