Kvartsoscillator

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kvartsoscillator är en elektrisk komponent som ger ifrån sig signaler (vibrationer) med en mycket konstant frekvens. Kvartsoscillatorer används i olika utrustningar som tidmätare.

Mer än en miljard kvartsoscillatorer produceras årligen i världen och de används i tillämpningar som spänner från armbandsur till avancerade navigationssystem.

Det finns olika typer och varianter av kristalloscillatorer på marknaden.

  • Oscillatorerna kan vara temperaturkompenserade (TCXO — Temperature Compensated Crystal Oscillator). I en TCXO ingår en sensor för temperatur som används för att generera en korrektionsspänning till oscillatorkretsen. Denna spänning kompenserar för kristallens normala frekvensvariation som funktion av temperaturen.
  • I en ugnskompenserad kvartsoscillator (OCXO — Oven Controlled Crystal Oscillator), hålls kristallen, och andra temperaturkänsliga komponenter, under konstant temperatur i en liten ugn. Kristallen är tillverkad för att ha en temperaturkänslighet som är minst runt den temperatur som råder i ugnen. Ugnsoscillatorer kan vara en faktor 100 - 1000 gånger bättre än en okompenserad kvartsoscillator.
  • Ett specialfall av den kompenserade kvartsoscillatorn är den mikrodator-kompenserade oscillatorn (MCXO — Microcomputer Compensated Crystal Oscillator). För att reducera känsligheten i frekvens som funktion av temperaturen, använder en MCXO sig av digital kompensationsteknik med hjälp av en inbyggd mikrodator.

Se även[redigera | redigera wikitext]