Armbandsur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Armbandsur
Armbandsur av flera modeller
En klocka med ett så kallat natoband.

Ett armbandsur eller en armbandsklocka[1] är ett ur som bärs i ett band runt handleden. Armbandsuret är en accessoar som finns i olika utförande och prisklasser.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Det första armbandsuret specialtillverkades åt Napoleons syster av Bréguet år 1810.[2] Under det efterföljande seklet var armbandsuren avsedda för kvinnor.[2] Men armbandsur blev populära bland officerare i första världskrigets skyttegravar. Anfallen baserades på klockslag men fickuren var opraktiska att använda, därför bar en del av officerarna fickur i armhölster.[3] Armbandsur började inom kort att massproduceras och efter kriget blev armbandsuret en trend bland välklädda män.[3] 1933 tillverkades det första armbandsuret för barn; det bar Musse Pigg-motiv.[2] 1957 kom det första batteridrivna armbandsuret och 1972 var det premiär för digitala armbandsur.[2]

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Urtavlan kan visa tiden (och datum) i digital form eller analog (visare).

Urverket kan antingen vara fjäderdrivet, batteridrivet, eller vara självuppdragande.

Avancerade armbandsur kan innehålla funktioner (en funktion hos ett armbandsur kallas för en "komplikation") som att visa astronomiska fenomen som månens faser, och också har datorliknande funktioner som miniräknare. Även modeller som kan fungera som mobiltelefoner och tv-apparater har tagits fram. Exempel på avancerade funktioner: Takometer: Mäter tid i förhållande till avstånd. Tourbillonmekanism: Kompenserar för skillnader i vertikal position och skillnader i jordens gravitationsfält.

Många armbandsur är stöt- och vattensäkra. Vattenskyddet på klockor brukar anges i enheten atm eller meter. 1 atm motsvarar ungefär trycket på 10 meters djup, men det ska inte tolkas som att klockan med den märkningen är rekommenderad att använda vid bad och dykning. Det dynamiska trycket blir snabbt mycket högre enbart genom att man rör på sig eller simmar.[4] Istället gäller följande rekommendationer. 3 atm innebär att klockan är vattenskyddad och står emot vattenstänk, 5 atm betyder att klockan är vattentät och kan doppas i vatten vid enstaka och korta tillfällen, 10 atm innebär att armbandsuret kan användas vid simning och bad i vatten och 20 atm att det kan användas vid dykning i grunt vatten.[4]

Kända armbandsur-märken[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SAOL – Svenska Akademiens ordlista → armbandsklocka
  2. ^ [a b c d] ”Armbandsurets historia i årtal”. King Magazine. http://www.kingmagazine.se/artiklar/manual/20070514/armbandsurets-historia-i-artal/. Läst 7 maj 2012. 
  3. ^ [a b] ”När fick vi armbandsur?”. Världens Historia. http://varldenshistoria.se/fraga-oss/naer-fick-vi-armbandsur. Läst 7 maj 2012. 
  4. ^ [a b] Sanningen om den vattentäta klockan”. Ny Teknik. 20 oktober 2006. http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/mobiltele/article249587.ece. Läst 26 juli 2014. 

Källor[redigera | redigera wikitext]