Hoppa till innehållet

Kvinnofängelset

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om TV-serien. För kvinnofängelser, se Kvinnoanstalt.
Kvinnofängelset
OriginaltitelPrisoner
Skapad avReg Watson
Antal avsnitt692
LandAustralien Australien
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagReg Grundy Organisation
Sändning
OriginalkanalNetwork Ten
Originalvisning27 februari 1979 –
11 december 1986
Kronologi
Relaterade programWentworth
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Kvinnofängelset (engelska: Prisoner) är en australisk TV-serie om sammanlagt 692 avsnitt. Den spelades in 1979–1986. Den visades i TV4 mellan den 6 september 1994 och den 3 februari 2000.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen utspelar sig framförallt på avdelning H på Wentworth Detention Centre. Fängelsebyggnaden, som ses i exteriörscenerna, är TV-huset i Melbourne. Den australiska originaltiteln är Prisoner men fick namnet Prisoner: Cell Block H då den exporterades till USA och Storbritannien; för brittisk del skedde detta förmodligen för att inte orsaka förväxling med kult-TV-serien The Prisoner. I Kanada fick den titeln Caged Women.[1] Den australiska serien blev emellertid kultförklarad i England och på många andra håll. Den är ovanlig genom miljön, genom sitt nästan helt kvinnliga persongalleri och sina för den tidens "daytime soaps" ovanligt tvära och icke-glamorösa intrigvändningar.

Tittaren får följa bland andra Beatrice Alice "Bea" Smith (Val Lehman), Doreen (Colette Mann), Elisabeth "Lizzie" Birdsworth (Sheila Florance) och Myra Desmond (Anne Phelan) med flera och deras liv bakom galler, vaktade av bland andra Meg Morris (Elspeth Ballantyne), Joan "The Freak" Ferguson (Maggie Kirkpatrick) samt Vera "Vinegar Tits" Bennet (Fiona Spence) och fängelsedirektören Erica "Davo" Davidson (Patsy King).

Serien började sändas i Sverige på TV4 den 6 september 1994 och det sista avsnittet sändes den 3 februari 2000. Serien sändes alltid nattetid.[2] Efter en lyckad repriskampanj, som genererade en omfattande namninsamling och en demonstration utanför TV4-huset, visades serien i repris mellan 2000 och 2004, och återigen från och med maj 2014 på TV4 Guld. Slutvinjetten/sången "On the Inside" sjungs av Lynne Hamilton.

Totalt förekom 6 480 skådisar, manusförfattare med flera under hela seriens lopp.[3]

Elspeth Ballantyne var den enda skådespelaren som var med i seriens samtliga 692 avsnitt.

Rollförteckning i urval[redigera | redigera wikitext]

Fängelsepersonal[redigera | redigera wikitext]

Interner[redigera | redigera wikitext]

Wentworth[redigera | redigera wikitext]

2012 påbörjade det australiska betal-TV-bolaget Foxtel inspelningarna av en remake av Kvinnofängelset, nu under namnet Wentworth som visades första gången den 1 maj 2013 i den australiska TV-kanalen SoHo. Serien tilldrar sig i nutid, men är i serien händelser innan Kvinnofängelset.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]