Kvinnofängelset

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kvinnofängelset
Originaltitel Prisoner
Skapad av Reg Watson
Land  Australien
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag FremantleMedia
Sändning
Originalkanal Network Ten
Originalvisning 27 februari 1979-11 december 1986
Kronologi
Relaterade program Wentworth
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Kvinnofängelset är en australisk TV-serie om sammanlagt 692 avsnitt. Den spelades in 19791986.

Handlingen utspelar sig framförallt på avdelning H på Wentworth Detention Centre. Den australiska originaltiteln är Prisoner men fick namnet Prisoner: Cell Block H då den exporterades till USA och Storbritannien; för brittisk del skedde detta förmodligen för att inte orsaka förväxling med kult-tv-serien The Prisoner. Den australiska serien blev emellertid kult i England och på många andra håll, och har förblivit så. Den är ovanlig genom miljön, genom sitt nästan helt kvinnliga persongalleri och sina för den tidens "daytime soaps" ovanligt tvära och icke-glamorösa intrigvändningar.

Tittaren får följa bland andra Bea (Val Lehman), Doreen (Colette Mann), Lizzie (Sheila Florance) och Myra (Anne Phelan) och deras liv bakom galler, vaktade av bland andra Meg Morris (Elspeth Ballantyne och Joan “The Freak” Ferguson (Maggie Kirkpatrick).

Serien började sändas i Sverige på TV4 den 6 september 1994 och det sista avsnittet sändes den 3 februari 2000. Efter en lyckad repriskampanj, som genererade en omfattande namninsamling och en demonstration utanför TV4-huset, visades serien i repris mellan 2000 och 2004, och återigen från och med maj 2014 på TV4 Guld.

Rollförteckning i urval[redigera | redigera wikitext]

Fängelsepersonal[redigera | redigera wikitext]

Interner[redigera | redigera wikitext]

Wentworth[redigera | redigera wikitext]

2012 påbörjade det australiska betal-TV-bolaget Foxtel inspelningarna av en remake av Kvinnofängelset, nu under namnet Wentworth och visades första gången 1 maj 2013 i den australiska TV-kanalen SoHo. Serien tilldrar sig i nutid, men är i serien händelser innan Kvinnofängelset.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Wentworth: About the Series” (engelska). http://wentworth.sohotv.com.au/about/about-the-production/menu-id-164.html. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]