Kypert

Från Wikipedia
2/2-kypert.
Blus av diagonalkypertvävd bomull.

Kypert är en grundbindning i vävning. Bindningen ger en snett löpande linje över tyget, eftersom bindepunkterna förflyttas ett steg åt sidan för varje inslag. Kypert var en vanligt förekommande bindningstyp i textilfynden i Lödöse från 1300-talet, så även i Bockstensmannens klädedräkt. Exempel på tyger vävda i kypert är denim, batavia och gabardin.

Bindningen kännetecknas av att varptrådarna går antingen över eller under minst två inslagstrådar (väft) samtidigt som själva bindepunkten förskjuts uppåt (s-lutning) eller nedåt (z-lutning) i förhållande till närmaste varptråd till vänster i väven.

Beroende på antalet varptrådar som inslaget går över eller under talar man om 2/1 (2-bindig) kypert eller 3/1 (3-bindig) kypert, där första siffran anger hur många inslag som varptråden går över, och den andra siffran antalet inslag som den går under. En 2/2-kypert kallas fyrskaftbatavia.

Olika typer av kypert[redigera | redigera wikitext]

Kypert med inslagseffekt (väftkypert) innebär att inslaget dominerar i tyget och kypert med varpeffekt (varpkypert) innebär att varpen dominerar i tyget.

Spetskypert (fiskbensmönster). Genom att i spetskypert vända på diagonallinjen enligt ett givet system kan man t.ex. väva en teknik som heter korndräll, det är en fyrskaftad, rutig spetskypert med oliksidig varpeffekt.

Hundtand är ett mönster som kan framställas genom att man väver kypert med olikfärgade garner.

Andra typer av kypert är högerkypert, vänsterkypert, liksidig kypert (rätsida och avigsida ser helt lika ut), oliksidig kypert och korskypert.

Diamantkypert är en typ med rutliknande mönster med romber som står på sin spets (kortlekens ruter). Den fås genom systematisk växling mellan s‑kypert och z‑kypert. (Ordledet diamant i detta sammanhang är en anglicism av typen Falska vänner från det engelska ordet diamond (= diamant) som benämning på en spetsstående romb.)

På engelska heter vävsättet kypert twill, men på svenska har twill som lånord kommit att oegentligt beteckna ett speciellt slags tyg vävt med kypertbindning. Detta slags tyg används ofta till herrkläder.

Spetskypert, "fiskben", heter på engelska i dagligt tal herringbone. Även detta ord har som inlån i svenska oegentligt kommit att användas som namn på ett visst slags tyg, vävt med denna teknik, och ej som vävsättbeteckning.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]