Lång, het sommar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lång, het sommar
(The Long, Hot Summer)
Regissör Martin Ritt
Producent Jerry Wald
Manus William Faulkner
Irving Ravetch
Harriet Frank Jr.
Skådespelare Paul Newman
Joanne Woodward
Anthony Franciosa
Orson Welles
Distribution 20th Century Fox
Speltid 115 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
IMDb

Lång, het sommar (The Long, Hot Summer 1958) är en amerikansk långfilm regisserad av Marin Ritt och med Paul Newman, Joanne Woodward, Anthony Franciosa, Lee Remick, Angela Lansbury och Orson Welles i de ledande rollerna. Filmen baseras på berättelser av William Faulkner, främst The Hamlet. Paul Newman vann pris för bästa skådespelare vid filmfestivalen i Cannes år 1958.[1] Huvudpersonen Ben Quick är en bedragare som anklagas för att ha satt eld på en lada. Han anländer till en småstad i Mississippi och lär snabbt känna den rikaste familjen, Varner.[2] Filmen spelades in i delstaten Louisiana. Det var första gången som Newman och Woodward arbetade tillsammans. De gifte sig när inspelningarna var färdiga. En tv-serie i 26 delar baserad på filmen sändes i USA 1965-1966. Den filmades på nytt 1985, med skådespelarna Dan O'Herlihy, Roy Thinnes, Nancy Malone, Lana Wood, Ruth Roman och Edmond O'Brien. Serien nominerades för två Emmys.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, The Long, Hot Summer, 2010-11-05.


  1. ^ ”Festival de Cannes: The Long, Hot Summer”. festival-cannes.com. http://www.festival-cannes.com/en/archives/ficheFilm/id/3469/year/1958.html. Läst 5 november 2010. 
  2. ^ ”Lång, het sommar (1958)”. IMDb. http://www.imdb.com/title/tt0051878/. Läst 2010-11-05. 


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]