Lærdalstunneln

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lærdalstunneln
Laerdalstunnelen.jpg
Södra portalen
Ingår som en del avE16
Format
Total längd24 510 m
Bredd9 m
Datum
Byggstart1995
Öppningsdatum27 november 2000
Trafik
TrafikslagFordonstrafik
En av vändplatserna

Lærdalstunneln (norska: Lærdalstunnelen) är en 24,5 kilometer lång tunnel som förbinder Lærdal och Aurland i västra Norge med varandra.

Tunneln byggdes mellan 1995 och 2000, och den utgör en del av E16. Den är världens längsta vägtunnel med sina 24 510 m. Zhongnanshantunneln i Kina som består av två separata tunnlar är näst längst med 18 040 m och schweiziska S:t Gotthards-tunneln är världens tredje längsta vägtunnel med sina 16 918 m.[källa behövs]

Tunneln har breddats på tre ställen med vändplatser och särskild belysning för att skapa omväxling för trafikanterna. Man får stanna helt kort, men det är inte tillåtet att parkera eller stanna för en rast.

Tunneln byggdes för att förbättra för trafikanter, både personbilar och lastbilar, mellan Norges två största städer, Oslo och Bergen. I och med tunneln skapades en vintersäker färjefri förbindelse mellan städerna. Innan dess gick E16 med färja över Sognefjorden, mer än 1,5 timmes överfartstid. Fortfarande är E16 längre österut av ganska dålig standard. Vägbygge pågår där under 2012–2017, vilket under byggtiden ytterligare försämrar framkomligheten.[Uppdatering behövs]

Det finns flera alternativ till att följa E16 hela vägen mellan Oslo och Bergen:

  • E16 till Hønefoss, väg 7 till Granvin, väg 13 till Vossevangen och sedan E16 till Bergen. Denna väg är (efter byggande av en genväg vid Sokna 2014) den kortaste förbindelsen, men fjällpassagen över Hardangervidda är ibland stängd om vintern. Sedan 2013 har färjan över Hardangerfjorden ersatts av den avgiftsbelagda Hardangerbron. Som alternativ kan man köra turistvägen nr 7 "Hardangervegen" mellan Granvin och Trengereid och sedan E16 till Bergen. Den är smalare och har större höjdskillnader än vägen om Voss.
  • E16 och väg 7 som ovan till Hol, sedan väg 50 till Aurland och E16 till Bergen. Denna väg var den första färjefria vägförbindelsen mellan Oslo och Bergen öppnad 1991. Den har branta och smala partier och undviks därför gärna av lastbilar. Efter tillkomsten av Lærdalstunneln har den fått mindre betydelse.
  • E16 och väg 7 som ovan till Gol, sedan väg 52 via Hemsedal till Borlaug, sedan E16 genom bland annat Lærdalstunneln till Bergen. Denna väg är bättre och kortare än E16 hela vägen, men kan vara stängd över fjället vid dåligt väder något oftare än E16. Fjällpassagen över Hemsedalsfjellet är kortare och enklare än för väg 7 över Hardangervidda både sommar och vinter.
  • E18 och E134 till Kongsberg, sedan väg 40 till Geilo och väg 7 över Hardangervidda.
  • E18 och E134 och väg 13 ända till Odda, sedan väg 551 via Folgefonntunneln och en färja över Hardangerfjorden och sedan väg 48 till Bergen. Vissa tror att detta kommer att bli huvudväg, eftersom den är ganska vintersäker och kortare än E16. Men den behöver förbättringar, och den har en färjeförbindelse som knappast kommer att ersättas med bro.

För lokala resor mellan Lærdal och Aurland fanns tidigare en färjeförbindelse som tog 1,5 timme och gick ett fåtal gånger per dag, alternativt en smal och brant väg, helt stängd på vintern (idag turistvägen Snøvegen).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]