Löksoppa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fransk löksoppa med ostgratinerat bröd.

Löksoppa är en fransk klassisk maträtt som från början var en maträtt för fattiga men som med åren har växt fram och är nu något de flesta förknippar med Frankrike. Det finns många olika varianter och sätt att tillaga soppan på men de gemensamma grundläggande ingredienserna är bröd, buljong och lök. Soppan är enkel och snabb att tillaga och äts oftast till vardags eller som en förrätt. Den är populär i Frankrike, Europa i allmänhet och i USA.

Den franska versionen av löksoppa serveras med en brödskiva flytande i tallriken, ibland ostgratinerad[1].

Historia[redigera | redigera wikitext]

Soppan är ursprungligen från Frankrike och heter med ursprunglig fransk stavning "Soupe á l'oignon". Enligt legenden är soppan uppfunnen i en restaurang nära marknaden "Belly av Paris" och var främst till för de fattiga då löken var den mest prisvärda grönsaken då den även gav energi och dödade bakterier samtidigt som det var billigt[2]. En annan historia är att soppan uppfanns av kung Ludvig XIV av Frankrike[3] efter han tillbringat en natt i en jaktstuga där produkter som lök, olja och champagne var de enda som var tillgängliga, av det gjorde han löksoppa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”löksoppa - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/l%C3%B6ksoppa. Läst 8 juli 2018. 
  2. ^ ”Löksoppa - maten för de fattiga, eller franska delikatess? - Beauty Club”. clubbeautys.com. Arkiverad från originalet den 1 december 2016. https://web.archive.org/web/20161201075717/http://clubbeautys.com/sv/pages/620134. Läst 30 november 2016. 
  3. ^ ”Debok”. http://www.debok.net/mat/2014/12/Vad-ar-Fransk-loksoppa.html. Läst 30 november 2016.