Olja

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om olja i allmänhet. För råolja som naturresurs, se Petroleum.
En flaska med biodiesel.

Olja (av latin: oleum "(oliv-)olja", i sin tur av grekiska: e'laion)[1] är i allmänhet vätskor som är hydrofoba, det vill säga olösliga i vatten. I massmedia syftar ordet "olja" utan attribut oftast på råolja, petroleum eller matolja.

Oljor utgörs av olika organiska föreningar som består av molekyler med ingen eller liten elektrisk polarisering[särskiljning behövs]. Detta gör att oljor löses lätt i varandra, men att de inte låter sig blandas med polariserade vätskor som vatten.

Ur ett rent kemiskt perspektiv kan oljor innefatta tre kemiskt ganska olika typer av föreningar.[1]

  • Mineraloljor, som främst utgörs av olika kolväten och i regel utvinns ur petroleum, till exempel smörjolja och dieselolja. Vanligtvis är det ämnen av denna typ som avses då olja används i vardagligt språkbruk.
  • Feta oljor, utgörs av fetter som är flytande vid rumstemperatur, till exempel matolja. Dessa utvinns ur växter eller djur och benämns därefter som vegetabiliska respektive animaliska oljor.
  • Flyktiga eller eteriska oljor, en sammanfattande benämning på i regel kraftigt väldoftande oljor som bland annat används till framställning av parfym.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Ragnar Ohlson: Olja i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 29 juli 2016.