Lökväxter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lökväxter
Allium giganteum1.jpg
Jättelök (Allium giganteum)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassEnhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
OrdningSparrisordningen
Asparagales
FamiljLökväxter
Alliaceae
Vetenskapligt namn
§ Alliaceae
AuktorBatsch ex. Borkh., nom. cons.
Släkten
Synonymer
 • Cepaceae Salisb.
 • Gilliesiaceae Lindl.
 • Milulaceae Traub
 • Tulbaghiaceae Salisb.
 • Hitta fler artiklar om växter med

  Lökväxter (Alliaceae) är en familj av enhjärtbladiga växter som är fleråriga örter, vanligen med en del av växten under jorden. Egentliga stjälkar saknas, men ibland kan bladskaften vara långa och stjälklika. Blomstjälken är ogrenad och saknar blad. Blomställningen är en flock, ibland reducerad så att den bara bär en enda blomma. Blommorna är tvåkönade och har översittande fruktämnen, nektarier finns. Kalkbladen kan vara fria eller sammanväxta vid basen. Frukten är en kapsel.

  Familjen finns representerad i alla världsdelar, men endast få arter förekommer i Australien.

  I ett av släktena i denna familj, löksläktet (Allium), finns många köksväxter, bland annat gul lök, purjolök, gräslök och vitlök. Detta släkte är det enda som har vildväxande arter i Sverige.

  Lökväxterna är nära släkt med två andra familjer i samma ordning, amaryllisväxter (Amaryllidaceae) och agapantusväxter (Agapanthaceae). Dessa två kan ingå i lökväxterna eller utgöra egna familjer, båda alternativen är rätt enligt Angiosperm Phylogeny Group.

  Tidigare har fler släkten ingått i lökväxterna, men de har nu flyttats till indianhyacintväxterna (Themidaceae) istället. Tidigare var inte heller lökväxterna en egen familj utan ingick i liljeväxterna (Liliaceae).

  Externa länkar[redigera | redigera wikitext]