Lady Bird Johnson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lady Bird Johnson

Lady Bird Johnson, född som Claudia Alta Taylor 22 december 1912 i Karnack, Texas, död 11 juli 2007 i Austin, Texas, var gift med den amerikanske presidenten Lyndon B. Johnson från 1934 till dennes död 1973.

Hennes far var en förmögen jordägare och handelsman. Smeknamnet Lady Bird (nyckelpiga) fick hon som tvååring av sin barnsköterska, som tyckte hon var söt som en nyckelpiga. Lady Bird blev moderlös vid fem års ålder och växte upp till en blyg, naturälskande flicka med stort intresse för studier.

Strax efter det att hon avlagt journalistexamen vid University of Texas träffade hon Lyndon B. Johnson. Han friade till henne efter bara en dags bekantskap, och de gifte sig den 17 november 1934. Lady Bird Johnson hjälpte och stöttade sin make under hela hans politiska karriär. Hon ordnade fram pengar till hans första kampanj för att komma in i kongressen genom att ta ett lån på 67 000 dollar med det framtida arvet från sin mor som säkerhet. Hon skötte hans kontor i Washington medan Johnson var ute i andra världskriget.

Som USA:s First Lady var hon särskilt intresserad av insatser för att försköna landets städer.

Lady Bird Johnson drabbades av en stroke 2002, men hämtade sig och avled först fem år senare vid 94 års ålder.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]