Lagerkrans

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För släkter och alfabetisk namnlista, se Lagercrantz.
Dante med lagerkrans i Rafaels Disputa.
Cyperns statsvapen är ett exempel där en lagerkrans används inom heraldiken.[1]

Lagerkrans eller segerkrans är en krans för huvudet gjord av kvistar från lagerträdet (Laurus nobilis). En lagerkrans används som symbol för seger eller lärdom och har gjort så alltsedan antiken[2].

Mytologi[redigera | redigera wikitext]

Lagern blev guden Apollons attribut sedan nymfen Dafne förvandlats till ett lagerträd för att undgå gudens förförelseförsök. Snarare var det lagerns roll i Apollons tempel för Oraklet i Delfi som mest förknippade trädet med guden, vid de pythiska spelen i Delfi infördes bruket av lagerkransen som segrarsymbol. Eftersom Apollon var skaldekonstens beskyddare blev lagerkransen med tiden även skaldernas äretecken. Allt enligt den romerska skalden Ovidius.[2]

Under antiken[redigera | redigera wikitext]

I antikens Grekland[3] och under Romarriket utdelades lagerkransen till personer som utfört hjältedåd på slagfältet eller till människor som vid risken av sitt eget liv räddade romerska medborgare från döden. En känd mottagare av denna hedersbetygelse är Julius Caesar. Lagerkransen var den ultimata utmärkelsen i Rom, och den som vann den kunde under resten av sitt liv bära den, och det innebar att han skulle betygas respekt och heder av alla.

En speciell omständighet var att om en vinnare av lagerkransen kom för att se på kapplöpningarna eller gladiatorspelen på Circus Maximus, så var samtliga närvarande tvungna att resa sig för att visa honom heder. Detta inkluderade även senatorer.

En annan användning av lagerkransen var att den militära fältherre (imperator) som vunnit en förkrossande seger över sin fiende fick oftast vid sin återkomst till Rom ett triumftåg i belöning av den romerska senaten. Detta innebar att han kunde tåga in i Rom med sina soldater (som alla var obeväpnade), sitt krigsbyte och sina fångar. Själv var han klädd i en toga färgad helt i purpur (den kungliga och kejserliga färgen). Hans ansikte var målat rött precis som Jupiter-statyn i det största jupitertemplet. Han åkte på en vagn dragen av fyra vita hästar, och bakom honom på vagnen stod en slav som höll en lagerkrans över hans huvud.

I Rom har lagerkransar även använts när påven kröner diktare.

Nutid[redigera | redigera wikitext]

Lagerkrans används än idag som symbol för seger eller hjältedåd. Den är även en symbol för hopp. Lagerkransen kan även användas inom heraldiken.

Felaktig härledning av den medeltida latinska akademiska titeln baccalaureus ur laurus har lett till att lagerkransen i vissa länder, bland annat Sverige och Finland, också blivit en symbol för akademiska studiers avslutande i form av magister- och senare doktorskransen (vid filosofisk fakultet).[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]