Nymf

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Nymf (olika betydelser).
En 1800-talsmålning av Hylas och nymferna av John William Waterhouse.

Nymf är i grekisk mytologi ett kvinnligt naturväsen, ibland knuten till en särskild ort, plats eller landformation. Nymferna beledsagar ofta andra gudar och gudinnor och åtrås i största allmänhet av de manliga satyrerna.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Nymferna är personifikationer av de kreativa och utvecklande aktiviteterna i naturen. Det grekiska ordet νύμφη (nymfe) betyder bl a "gemål" och "beslöjad" och avser alltså en gift eller giftasvuxen kvinna. νύμφη kan också uppfattas som "svällande", enligt Hesychios avseende "rosenknopp", och översättas till latinets nubere och tyskans Knospe.

Nymferna verkar i berg, lundar, källor, floder, dalar och grottor. De associeras vanligen med gudomligheter som Artemis, Apollon, Dionysos, Pan och Hermes.

Enligt Paracelsus är nymfer det samma som undiner eller vattenfolket. Enligt honom påminner vattenfolket om människorna, både kvinnor och män. Om en man av människosläktet har äktat en nymf skall han inte låta henne komma i närheten av ett vatten och om det inte kan undvikas, får han absolut inte utsätta henne för någon förolämpning på en sådan ort. För en man, som har äktat en vattenkvinna, finns ingen fara så länge hon vistas i hans omgivning, men när de blir osams i hennes element, vattnet, är det oundvikligt att vattnet hämtar henne tillbaka. Man har sett en vattenkvinna, som grävt ner och bosatt sig i berget under sin damm och ibland gick ut för att locka ynglingar, likt en kopplerska, ner i de underjordiska gångarna. Förutom vattenkvinnor förekommer sirener, en sorts vattenkvinnor som lever mera på än i vattnet och snarare liknar en jungfru än en fisk, men som skiljer sig från de förra genom att inte vara helt och hållet kvinnor, då de inte föder något och är monstruösa som en del underliga varelser som två mänskliga föräldrar har gett upphov till. Jättarna härstammar från skogsfolket medan dvärgarna härstammar från jordtomtarna, på samma sätt som sirenerna härstammar från nymferna, och de är monstra, ty de föds som sådana.[ifrågasatt uppgift]

I Bellmans sånger är nymf det samma som glädjeflicka.

Klassificering av nymfer[redigera | redigera wikitext]

Vanligtvis klassificeras nymferna efter naturelementen som de är knutna till:

Namngivna nymfer[redigera | redigera wikitext]

Okeanider

Nereider

Najader

Dryader

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]