Lagom

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För låten med Darin, se Lagom (sång).

Lagom är ett svenskt ord med betydelsen "varken för mycket eller för litet", "utan överdrift", "för ändamålet 'lämplig' storlek, mängd", etc.[1]

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Svenska Akademiens ordbok[2] listar etymologin som en åldrad böjningsform av "lag" där ändelsen "-um" i fornsvenskan angav dativ i pluralis (jämför till exempel uttrycket "honom").[källa behövs] Ursprungsbetydelsen av "laghum", som var den vanligaste stavningen, var "enligt lagen"[källa behövs], "lagligen"[källa behövs]. Det behöver inte nödvändigtvis referera till en juridisk lag.[källa behövs] Istället är det "lag" i betydelsen "gemensam" som avses.[källa behövs] Ordets betydelse har senare försvagats och kommit att betyda ungefär "lämplig"[2], "passande"[2], "till det gemensamma"[källa behövs] eller mera fritt "varken för mycket eller för lite"[2] eller "lika mycket som alla andra"[källa behövs].

Även Nationalencyklopedins ordbok förklarar ordet som dativ plural av "lag" men i betydelsen 'rätt ställning', 'rätt förhållande'. Man kan kanske lättare förstå innebörden om man tänker på motsatsen – att något är "i olag". "Lagom" är den mängd som behövs för att något ska bli i lag, som det ska vara. Det nära besläktade verbet "laga" betyder ju att göra i ordning (till exempel mat) eller att återställa den rätta ordningen (till exempel när man lagar något trasigt).

Det finns även en folketymologisk förklaring, alltså en efterkonstruktion gjord utan kunskap om ordets faktiska historia: Den att ordet "lagom" härstammar från det gamla bondesamhällets måltider, då alla på gården åt från samma gryta och drack ur samma bägare. Då ville det till att det räckte 'laget om', och att ingen drack för mycket eller för litet.[3] [4]

Motsvarigheter i andra språk[redigera | redigera wikitext]

En vanlig missuppfattning är att ordet "lagom" är unikt för det svenska språket och saknar motsvarigheter i alla andra språk. Detta är en faktoid enligt Mikael Parkvall.[4] Uppfattningen att Sverige är "landet lagom" och att lagom är ett ideal för den svenska folksjälen[5] har fått spridning därför att den svenska modellen baserad på kompromissvillighet och blandekonomi ibland har beskrivits som en medelväg mellan ytterligheter av politiska system, exempelvis av den amerikanske journalisten Marquis Childs i boken Sweden: the Middle Way från 1936.

I såväl nynorska som bokmål finns ordet lagom, med samma uttal, stavning och snarlik innebörd). Bland språk som inte har en direkt översättning, finns det dock ord med liknande betydelse som kan användas i översättningar, förutsatt att man godtar den lätta semantiska skillnaden. I exempelvis norska finns motsvarande ord som "passelig" och i danska "tilpas". Även serbokroatiska ("taman"), estniska ("paras"), isländska (meðallagi), thailändska (พอเพียง - phor phiang) och japanska ("丁度, chōdo") har motsvarande ord. På många språk finns ordet moderat som betyder 'måttfull' eller 'måttlig'.

Optimering[redigera | redigera wikitext]

Ordet optimal, optimum eller optimerad, i betydelsen mest gynnsamma avpassning eller avvägning[6] av olika variabler, har betydelselikhet med lagom. Exempelvis avser optimal arbetstid eller optimal bränsleblandning en lagom fördelning mellan ingredienser (exempelvis arbetstid och fritid) som ger maximal prestationsgrad eller behållning i något avseende. (Ibland åsyftar ordet optimal istället bästa möjliga värde på optimeringens målfunktion. Exempelvis är optimal effektivitet synonymt med maximalt möjlig effektivitet.)

Monument[redigera | redigera wikitext]

Uarda-akademien avtäckte 29 april 1992, i lundensisk spextradition, ett referensmått utfört i Vångagranit i Paradisparken i Lund för enheten lagom (lgm). [7][8]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordbok: Lagom (Tryckår 1939)
  2. ^ [a b c d] "Lagom", saob.se. Åtkomst den 2 september 2017.
  3. ^ Hexmasters faktoider: Lagom
  4. ^ [a b] Parkvall, Mikael (2009). Lagom finns bara i Sverige: och andra myter om språk. Stockholm: Schibsted. Libris länk. ISBN 978-91-7738-797-8. http://books.google.se/books?hl=sv&lr=&id=Xf5DYKMV3mMC&oi=fnd&pg=PP6&dq=lagom+%22laget+om%22&ots=gZVAUV0CDf&sig=zPGeBE3wdizf9CB1eI8TolkS5M8&redir_esc=y#v=snippet&q=lagom&f=false. Läst 18 februari 2014  Arkiverad 22 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ Ord och bild, Volym 21, 1911. Om hur ordet "lagom" användes som lösenord av båda sidor i debatten om förbudsfrågan.
  6. ^ Svenska Akademiens ordbok: optimal (Tryckår 1950)
  7. ^ Uarda-akademins webbplats Arkiverad 29 mars 2014 hämtat från the Wayback Machine.
  8. ^ Flickr: referensmåttet Lagom

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]