Lakan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ihopvikta lakan

Lakan är en typ av tunna, rektangulära sängkläder som ofta består av textila material. Ett underlakan, som oftast benämns enbart lakan, placeras ovanpå en madrass. Överlakan läggs under ett täcke, men har i stor utsträckning ersatts av påslakan, som är ett tvåskiktat lakan inuti vilket ett täcke kan placeras.

Lakan är ofta tillverkade i tyger bestående av exempelvis bomull, polyester eller satin. De finns dock även i engångsvarianter i papper för exempelvis resebruk. Lakan av plast (galon) kan användas av inkontinenta personer, liksom i vissa institutionella miljöer.

Historisk tillbakablick[redigera | redigera wikitext]

Lakan började förnämt folk använda under medeltiden. Hos svensk allmoge blev sänglinne en statussymbol först i de typiska linbygderna, t. ex. Hälsingland, men långt in på 1800-talet var ett underlägg av trasväv regel. Överlakan förekom mest i paradbäddade skrytsängar. [1]

Nytvättade lakan som hängt ute har en särskild frisk doft, men sedan länge har tvättstugornas torkskåp övertagit torkningsprocessen. Före påslakanens tid hade överlakanen spetsar och var dekorerade med monogram. Även underlakanen försågs med monogram, även om inte så genomarbetade som överlakanets, och möjligen en enklare spets. 1949 infördes standardmått för lakan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1977