Laminatgolv

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Laminatgolv

Laminatgolv är ett golv med en dekor, vanligen en dekoration av trä, sten eller klinker men andra mönster förekommer också.

Tillverkningsmetoden är en laminering (sammanfogning) av flera skikt som limmas/pressas ihop under högt tryck. De har tre skikt, där ytskiktet består av ett specialbehandlat papper med en skyddande plastfilmsyta.

Man[vem?] skiljer på direktlaminat och högtryckslaminat (det finns idag också andra metoder).

Direktlaminat består oftast av ett slitskikt högst upp, därefter mönsterskikt, kärna och balansskikt.

  1. Slitskiktet skyddar mönsterskiktet och består ofta av melaminhartser och korund. Mängden korund i slitskiktet avgör slitstyrkan.
  2. Mönsterskiktet är ett fotografiskt papper som behandlats med melaminhartser.
  3. Kärnan, som är bäraren av golvet, är oftast tillverkad av högdensitetsfiberboard (HDF). I vissa golv av högre kvalitet kan kärnan vara fuktresistent.
  4. Balansskiktet är impregnerat och ger golvet stabilitet, ser till att golvet behåller sin form och att det inte bågnar. Dessutom ger det ett visst fuktskydd.

Högtryckslaminat består av högtryckslaminatet högst upp, därefter en kärna och ett balansskikt. Högtryckslaminatet är en produkt i sig som limmas/pressas fast ovanpå kärnan och har mycket hög slitstyrka.

Det finns varierande kvaliteter av laminatgolv. Golv av lägre kvaliteter tål vanligen inte vatten och har inte så stor slitstyrka. Golv av högre kvalitet kan ha mycket hög slitstyrka och kan vara fuktresistenta genom en hård kärna, samt bestrykning av vax. De är därmed lämpligare än andra att lägga i utrymmen med högre slitage och där det finns större risk för spill, såsom till exempel kök och hall.

Se även[redigera | redigera wikitext]