Lanaudière

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lanaudières läge i Québec

Lanaudière är en administrativ region i Québec i Kanada. Regionen, som ligger strax norr om Montréal, hade 429 053 invånare vid folkräkningen 2006 och omfattar 12 413,73 km². Den har fått sitt namn från godset Lanaudière, som upprättades i en del av området av franska kolonisatörer.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Lanaudière ligger i mellersta Québec, mellan Saint Lawrencefloden och Laurentiska bergen. Regionen omges av Laurentides i väster och Mauricie i öster samt Laval, Montréal och Montérégie söder om Rivière des Mille Îles, Rivière des Prairies och Saint Lawrencefloden. Höjden över havet ökar i nordlig riktning; landet ligger 20 m ö.h. vid Saint Lawrencefloden men stiger till 800 m ö.h. vid bergstopparna nära Saint-Donat och Saint-Zénon.

Regionen är huvudsakligen lantlig, men har en del betydande städer i söder, såsom Repentigny, Terrebonne och Mascouche, som fungerar som förorter till Montreal. Den södra delen består i övrigt av slättland och byar. Den mellersta delen har blivit ett turistresmål för sina många sjöar, och i skogarna i norr finns fiske och fotvandring.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Lanaudière är indelat i sex sekundärkommuner (municipalités régionales de comté) och ett indianreservat, Manawan, som står utanför sekundärkommunindelningen men räknas till Matawinie i vissa sammanhang.

Municipalités régionales de comté[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]