Repentigny

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

För kommunen i Frankrike, se Repentigny, Calvados.
Notre Dame des Champs-kyrkan från 1963.

Repentigny är en stad i provinsen Québec, belägen där Rivière des Prairies och Rivière L'Assomption rinner ut i Saint Lawrencefloden strax nordost om Montréal. Staden ligger i sekundärkommunen (municipalité régionale de comté) L'Assomption och regionen Lanaudière. Med 76 237 invånare (2006) är det provinsens tolfte största stad.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Repentigny är en av Montréals norra förorter. Rivière des Prairies skiljer staden från nordöstra spetsen av Île de Montréal. En motorväg och en järnväg mellan Montréal och Québec passerar Repentigny, och en annan motorväg leder västerut genom förorterna norr om Rivière des Mille Îles.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Repentigny grundades 1670 av Jean-Baptiste Le Gardeur. Han var son till Pierre Le Gardeur från Repentigny i Frankrike, som hade köpt landområdet men dog innan han hann komma dit. Fram till 1900-talets början var Repentigny endast ett jordbrukssamhälle. Den första kommunala administrationen upprättades 1855. 2002 slogs Repentigny ihop med Le Gardeur; de två tidigare kommunerna utgör nu arrondissement i den nya staden.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Artikelursprung[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia.