Hoppa till innehållet

Lanolin

Från Wikipedia
Lanolinsalva

Lanolin är ett fett som finns i ull. Ordet härrör från latinets lāna, "ull", och oleum, "olja".

Framställning och egenskaper

[redigera | redigera wikitext]

Genom urtvättning av fårull erhålls först rått ullfett, en brun och obehagligt luktande massa, som skiljs från tvättvattnet och tvållösningen genom centrifugering. Ibland sker detta efter behandling med svavelsyra eller kalciumklorid.

Råfettet består av en blandning av fett och ren lanolin. Ibland extraheras fettet med bensin eller koldisulfid. På så sätt erhållet råfett kan användas inom läderindustrin.

Av det med alkali- eller alkalikarbonatlösning behandlade råa ullfettet extraheras fettämnet med aceton, som avdestilleras. Resten behandlas med oxidationsmedel, t.ex. kaliumpermanganat och man erhåller då vattenfritt lanolin, som är en ljusgul, seg klibbig massa med svag lukt och smältpunkt vid 38–42 °C. Det smälta lanolinet är lättlösligt i eter, kloroform eller aceton, men endast obetydligt i etanol och ej i vatten.

Lanolin härsknar inte, tas lätt upp av huden och är en vanlig konstituerande beståndsdel i salvor. Det används i hudkräm och tvål, men även i skokräm samt i vaximpregnering.

Lanolin används även som råvara vid framställning av vitamin D3. Lanolin har e-nummer kod 913.