Kalciumklorid

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kalciumklorid
Kalciumklorid
Systematiskt namnKalciumdiklorid
Övriga namnVägsalt
Kemisk formelCaCl2
Molmassa110,98 g/mol
UtseendeVita kristaller
CAS-nummer10043-52-4
SMILES[Ca+2].[Cl-].[Cl-]
Egenskaper
Densitet2,15 g/cm³
Löslighet (vatten)745 g/l (20 °C)
Smältpunkt782 °C
Kokpunkt1635 °C
Faror
Huvudfara
Irriterande Irriterande
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Kalciumklorid (CaCl2) är ett vanligt salt och halid. Den är i sin rena kristallina form mycket hygroskopisk och reagerar exotermt med vatten. Blandat med vatten upplöses ämnet till jonerna kalcium och klorid.

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Kalciumklorid är en biprodukt av Solvay-processen för framställning av soda. Det förekommer även naturligt i form av mineralerna sinjarit och antarcticit vilka båda är sällsynta och förekommer huvudsakligen vid saltsjöar.

För laboratoriebruk så kan den också framställas genom att låta kalciumkarbonat reagera med saltsyra.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Jordbruk, skogsbruk[redigera | redigera wikitext]

Kalciumklorid kan blandas med vatten för att skapa en frysskyddad vätska. Blandningen var förr vanlig för att fylla traktordäck, för att få motvikt till tung last på frontlyften, utan att behöva ha en motvikt monterad.

Fryspunkt CaCl2 per liter vatten
-7,5 °C 1 hg
-16 °C 2 hg
-25 °C 3 hg
-32 °C 4 hg
-41 °C 5 hg

Industri[redigera | redigera wikitext]

Kalciumklorid används som vägsalt eftersom den smälter is lättare än natriumklorid. Dessutom utvecklar den värme när den reagerar med vatten. Saltet kan även användas för att binda dammet på grusvägar[1].

Upphettad kalciumklorid kan användas som torkmedel för gaser eftersom det torkade saltet lätt tar upp vattenånga. Luft som ska fyllas på dykflaskor torkas först genom ett filter av kalciumklorid. Den kan dock inte användas för att torka alkaliska gaser som ammoniak eftersom de reagerar med kalciumkloriden.

Kalciumklorid kan blandas i cement och möjliggör då gjutning vid minusgrader. Kloridjonerna angriper dock metall, så det är inte lämpligt vid gjutning innehållande armeringsstål.

Inom fotograferingen har kalciumklorid använts vid tillverkning av silverkloridemulsioner och i joderingslösningar vid kollodiumprocessen.

Bostadsskötsel[redigera | redigera wikitext]

Kalciumklorid ingår, tillsammans med magnesiumklorid, i avfuktningsmedel för bruk i våtutrymmen och fuktskadade delar av bostäder.[2]

Livsmedel[redigera | redigera wikitext]

Kalciumklorid har E-nummer 509 och används bland annat som surhetsreglerande medel. Den har en mycket salt smak och förekommer i olika inläggningar och som elektrolyt i sportdrycker. Den används även inom bryggeri- och mejeri-näringen för att reglera kalciumhalten. Vid osttillverkning gör den ökade kalciumhalten att mjölken blir lättare att ysta

Medicin[redigera | redigera wikitext]

Kalciumklorid kan ges som infusion vid behandling av hypokalcemi (ohälsosamt låg kalcuimhalt i blodet) eller hyperkalemi (ohälsosamt hög kaliumhalt i blodet). Den används också vid behandling av insektsbett och nässelfeber.

Referenser[redigera | redigera wikitext]