Skaraborgs län

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skaraborgs län
Avskaffat län
Västergötland vapen.svg
Skaraborgs län använde oförändrat Västergötlands landskapsvapen som sitt länsvapen.
Land Sverige Sverige
Länskod 16
Landskap Västergötland, Värmland
Residensstad Mariestad
Inrättat 1634
 - Avskaffat 31 december 1997
GeoNames 2678206
Länsbokstav R
Uppgick i Västra Götalands län
SverigesLän1997Skaraborg.svg

Skaraborgs län var mellan 1634 och 1997 ett län i Västergötland, mellan Vänern och Vättern. Länsbokstav var R. Länets residensstad var Mariestad och största stad från cirka 1900 var Skövde.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Residenset i Mariestad 1831.

Skaraborgs län skapades 1634 genom att ståthållardömet Västergötland delades upp i Skaraborgs län och Älvsborgs län i samband med länsstyrelsernas tillkomst. Ursprungligen var Skara residensstad, och länet fick sitt namn efter det däri en gång liggande Skaraborgs slott. 1660 blev Mariestad residensstad, och länet kallades därefter ibland för Mariestads län. Det avskaffades den 31 december 1997 genom att större delen av länet uppgick i Västra Götalands län, som bildades den 1 januari 1998. Efter folkomröstningar i samband med bildandet av Västra Götalands län valde kommunerna Mullsjö och Habo att ingå i Jönköpings län. Vid kommunreformen 1970 överfördes Södra Råda församling från Värmlands län till Skaraborgs.

Skaraborg idag[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Skaraborg

Skaraborg lever kvar som namn på den östra länsdelen av Västra Götaland. Även inom Västra Götalandsregionen är exempelvis förvaltningen inom sjuk- och primärvård inordnad i enheter som Skaraborgs sjukhus och Primärvården Skaraborg. Kommunerna samarbetar i Skaraborgs kommunalförbund och samverkar bland annat i vårdfrågor genom Vårdsamverkan Skaraborg med de landstingsstyrda vårdverksamheterna i Skaraborg. Skaraborg fortsätter att utgöra en egen valkrets i riksdags- och landstingsval under namnet Västra Götalands läns östra valkrets. En ny domsaga inrättades 2010 genom sammanslagning av tingsrätterna i Lidköping, Mariestad och Skövde. Domstolen har namnet Skaraborgs tingsrätt och är placerad i Skövde. Inom länets kollektivtrafikbolag Västtrafik bildar det också ett eget område, men här räknas Grästorps kommun inte till Skaraborg utan till Fyrbodal. När det gäller media finns ingen tidning som täcker hela området men Sveriges Radio har lokalradion för Skaraborg och sänder från Skövde.

Kommuner i före detta Skaraborgs län[redigera | redigera wikitext]

Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Habo, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Mullsjö, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda, Vara.

Städer[redigera | redigera wikitext]

Falköping, Hjo, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tidaholm.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Kartor[redigera | redigera wikitext]

Kommuner i Skaraborgs län 1952. Notera att länsgränsen har ändrats sen dess. Tivedens landskommun överfördes till Örebro län på 1970-talet. Samtidigt mottogs delar av Redvägs landskommun från Älvsborgs län samt en del av Visnums landskommun i Värmlands län. Skaraborgs län valde att 1998 gå upp i Västra Götalands län. Mullsjö kommun och Habo kommun valde dock att byta län till Jönköpings län vid denna tidpunkt.
Gamla länsindelningen i Västergötland (1971-1997). Med på bilden är även landskapen Bohuslän och Dalsland.

Se även[redigera | redigera wikitext]