Las Rozas

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För en ort i provinsen Provincia de Cantabria, se Las Rozas (ort i Spanien, Kantabrien).
Rozas de Madrid
Las Rozas de Madrid
Kommun
Land Spanien Spanien
Region Madrid
Provins Provincia de Madrid
Höjdläge 689 m ö.h.
Koordinater 40°31′36″N 3°54′11″V / 40.52673°N 3.903°V / 40.52673; -3.903
Folkmängd 90 390 (2015-12-30)[1]
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 6359348
Läge i Spanien
Red pog.svg
Läge i Spanien
Las Rozas de Madrid
Las Rozas de Madrid

Las Rozas är en av de större kommunerna i Comunidad de Madrid, Spanien. Ytan är mellan 5 883 och 5 914 hektar.[2]

Kommunen ligger 18 kilometer från Madrid, mellan bilvägen Madrid – La Coruña A-6 (som går genom staden och delar den i två olika stora delar) och bilvägen till Escorial M-505 som börjar i Las Rozas. Det finns fyra järnvägsstationer: Las Rozas, Las Matas, Pinar och El Tejar.

Kommunen gränsar till i norr Torrelodones; i väster Villanueva del Pardillo och Galapagar; i öster Monte de El Pardo (Madrid) och i söder Majadahonda och är ett av samhällena i bergen runt Madrid vars territorium till en del ligger inne i parken Parque Regional de la Cuenca Alta del Manzanares.

Las Roza tillhör gruppen kommuner i Madrid som har den högsta medelinkomsten. Invånarantalet har också ökat kraftigt, från 35 137 invånare 1991 till 76 246 år 2005.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Storken, symbolen för Las Rozas

Enligt några historiker kan Las Rozas vara det gamla Miacum, ett namn från vilket "Madrid" kan härledas, och ursprunget skulle i så fall kunna vara från 200-talet e.Kr. Las Rozas ligger på vägen mellan Segovia och Titulcia, vilket kan vara skälet till stadens placering. Namnet Las Rozas kommer från det kastilianska ordet "roza" som betyder ett område som man för första gången skall använda för odling. Vägen till El Escorial börjar i Las Rozas och den anlades i samband med den första stora befolkningsökningen i området som kom efter grundandet av huvudstaden Madrid och palatset i El Escorial under 1500-talet, då man behövde nya jordbruksområden för att försörja behoven hos den växande befolkningen.

Under det spanska inbördeskriget var området plats för stora strider, minnen från detta finns i form av bunkrar som man fortfarande kan se vid Dehesa de Navalcarbón.

Vintern 1936 ryckte de francotrogna trupperna fram väster om Madrid från baserna vid Brunete, Villaviciosa de Odón och Campamento. Under tät dimma och stark kyla möttes republikaner och nationalister, med understöd från flygvapen, i ett av de grymmaste slagen under Spanska inbördeskriget. Invånarna i Las Rozas tog skydd på andra platser i bergen som grottorna vid Hoyo de Manzanares, och Las Rozainvånarna blev sedan kallade "de sluga".

La Iglesia de San Miguel (St Mikaelkyrkan) och alla bostäderna blev totalförstörda, Vid slutet av kriget skapade det spanska regeringskansliet (Ministerio de la Gobernación) en styrelse (Dirección general de Regiones Devastadas) för rekonstruktion av byar som hade förstörts under kriget, bland dessa återfanns Las Rozas

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Plaza de España

Las Rozas kan nås från såväl A-6, som från M-50 (en av kringlederna runt Madrid) och från M-505 (vägen från Escorial).

Busslinjer finns till Moncloa (Madrid) 621, 624 (Burgo de Las Rozas), 622 (Las Matas), 623 (Villafranca del Castillo), 625 (Monte Rozas) 626, 628, 629 (nya zoner som Parque Empresarial, La Dehesa och El Cantizal).

Flera busslinjer passerar Las Rozas som till exempel linje 631 som förenar Moncloa med Galapagar och Colmenarejo.

Madrids pendeltågssystem Cercanías de RENFE har stationerna Las Rozas, Las Matas, Pinar och El Tejar.

Las Rozas kommunikationer med Madrid är därför en av de bästa i hela regionen.

Filmststudior[redigera | redigera wikitext]

Ayuntamiento de Las Rozas

Under 1960-talet byggdes en filmstudio av Samuel Bronston som var tänkt att bli en av de viktigaste i Europa, men förlustprojekt som 55 dagar i Peking (med Ava Gardner som stjärna) gjorde att detta misslyckades.

Vid inspelningen av 55 dagar i Peking deltog många invånare i Las Rozas som statister och som byggnadsarbetare vilka byggde dekoren och även skapade en konstgjord flod som fylldes med hjälp av tankbilar.

Till minne av Samuel Bronston, som är begravd i Las Rozas, uppkallades en tvärgata till Dehesa de Navalcarbón efter honom.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Las Rozas de Madrid hos Geonames.org (cc-by); post uppdaterad 2015-12-30; databasdump nerladdad 2016-04-24
  2. ^ Skillnaden 31 hektar hänför sig till ett litet område Tacón de Las Rozas (Kilen vid Las Rozas) som kommunen sedan 1954 ligger i dispyt om med grannkommunen Majadahonda.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia.