Laura Trenter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Laura Gertrud Elisabeth Eriksson Trenter, född 29 maj 1961 i Stockholm, är en svensk författare. Trenter har kallats "barnens deckardrottning".[vem?] Förutom barndeckare har hon skrivit guideböcker, bilderböcker och gjort datorspel.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Laura Trenter föddes i Stockholm, men bodde under sina första barndomsår till stor del i Rom. Hennes föräldrar är deckarförfattarna Stieg Trenter och Ulla Trenter. Att föräldrarna var författare har påverkat yrkesvalet, liksom egna traumatiska upplevelser. Hon har studerat arkeologi, kulturantropologi och skapande svenska vid Uppsala universitet. Efter en mediautbildning följde mer eller mindre tillfälliga anställningar som journalist på bland annat Dagens Nyheter och Kvällsposten.

Det var ursprungligen fantasy och inte deckare som hon hade tänkt skriva, något som inte blev verklighet förrän med den femtonde boken, Puman (2004). Debuten skedde istället med barnboken Pojkarna Puckelbros bilbekymmer (1994). Det blev tre böcker om pojkarna Puckelbro, illustrerade av Joakim Lindengren.[1] Till dessa, liksom till senare böcker, hämtades inspiration från de egna barnen och deras kompisar. Laura Trenter har två söner. Det är med sönerna som Laura Trenter provläst manus till sina böcker, för att se att de verkligen uppskattas av barn.

Intresset för arkeologi avspeglas bland annat i faktaboken Gräv efter spår (2001).

Laura Trenter bor i Mariefred

År 2003 fick hon Bokmässans pris som årets bästa ungdoms- och deckarförfattare.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Laura Trenter i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 12 februari 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]