Leif Hermansson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Leif Eric Hermansson, född den 10 mars 1953 i Åbo Finland, är en svensk budo-ka, instruktör sedan 1970 med japanska hederstitlarna soke och hanshi. Han flyttade till Sverige 1978 och är numera bosatt i Åkersberga där han driver sin Kaizenkan Bujutsu Academy. Han graderades 2012 till 10 dan hanshi i karatejutsu och Ryūkyū kobujutsu med dito honorär grad i jūjutsu, av stormästaren Hokama Tetsuhiro från Okinawa dit Leif åker två gånger om året, varje år för sin träning. Därtill har han graderats av stormästaren Hamamoto Hisao från Okinawa inom Mugairyu iaido samt Hachimanryu battōjutsu till titeln Okuden (en äldre term) samt graden 5 dan i (ZNKR) iaidō av EKF.

Kampsportkarriär[redigera | redigera wikitext]

Hermansson har tränat budō sedan 1963 och de senaste drygt 40 åren oftast i Japan och Okinawa. Han har undervisat i 23 länder på seminarium och har elever i 12 länder som han instruerar regelbundet, varje år. I Finland hann han med och starta 3 karateklubbar innan han flyttade till Sverige där han startat 12 klubbar på olika orter.

Han har suttit även i styrelsen för Finska Karateförbundet samt i Sverige som styrelseledamot och ordförande i bland annat Södermanlands Budoförbund, Svenska Kendoförbundet och Svenska Budoförbundet.

2006 blev soke Hermansson Sveriges förste kampsportinstruktör av alla kampsporter, att klara av den Högre Tränarutbildningen till elitidrottsinstruktör från Elitidrottens Utvecklingscentrum på Bosöns Idrottshögskola i samarbete med Sisu, Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté.

Hans mest kända elever är hans söner Jesse Enkamp (www.karatebyjesse) och Oliver Enkamp som driver hans gamla klubb Combat Academy i Täby som han lämnade över till dem 2007 då han flyttade till Åkersberga.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]