Lejonhybrid

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lejonhybrid kallas avkomman till ett lejon och någon annan stor katt. I början av 1900-talet var det populärt i zoologiska parker och på cirkusar att visa upp nya exotiska arter och hade man inte någon ny art så skapade man en[källa behövs][förtydliga].

Jaguon och lejuar[redigera | redigera wikitext]

Jaguon är avkomman till jaguarhane och en lejoninna. Den 9 april 2006 föddes två jaguoner i Bear Creek, Kanada. Diablo, en svart jaguar, och en lejoninna som heter Lola hade blivit handmatade tillsammans och var oskiljaktiga. Det resulterade i en hane, Tsunami, och en hona, Jahzara. Jaguon får ofta lejonets storlek och jaguarens fläckar. Jaguon kallas också för jaglejon.

Lejuar är avkomman till en lejonhane och en jaguarhona.

Leopon och lejpard[redigera | redigera wikitext]

Leopon är resultatet av en leopardhane och en lejoninna. De har huvud som liknar lejonets, medan resten av kroppen liknar leopardens.

Lejpard är en leopon fast där är förhållandet omvänt med en lejonhane och en leopardhona. Avel mellan en lejonhane och en leopardhona är mycket svårt med tanke på att ett lejon kan väga upp mot 250 kilo och en leopard har en vikt på cirka 40 kilo. Dräktighetstiden varar mellan 92 och 93 dagar.

Liger och tigon[redigera | redigera wikitext]

Tigon.
Liger

Tiger–lejon-hybrider förekommer inte i det vilda eftersom tigrar och lejon har olika beteenden och lever under skilda förhållanden.

Liger[redigera | redigera wikitext]

Liger är resultatet av korsningen emellan en lejonhane och en tigerhona. Den ser ut som ett stort lejon med svaga ränder. Vissa hanar kan få en gles man. Den största kända ligern som även är förtecknad i Guinness rekordbok nådde en vikt på 410 kg.[1] Ligern är den vanligaste hybridsorten och den mest kontroversiella. Liger är också känd under namnet lejon–tiger-mula. Ligern har en livslängd på cirka 20 år. Anledningen till att en liger blir så stor är att generna som styr och bromsar växten finns hos lejonhonan och tigerhanen. Ligern har därför inga gener som begränsar och håller tillbaka tillväxten på kroppen. Därför blir den störst av alla nu levande kattdjur.

Ligern är en lejon-tiger hybrid. De är resultatet av parningen mellan en lejonhanne och en tigerhona och är de största kattdjuren i världen med lejonets styrka och tigerns snabbhet sammanlagt. Den har dock ärvt flest egenskaper från lejonet. En sak ligern har fått från tigern är faktumet att de är bra på att simma. Lejon tycker inte om att simma. De kan se ut på många olika sätt; pälsfärger kan variera mellan vit, gyllene och brun, med eller utan prickar och ränder. Ligerhannarna kan ha man men den är oftast mindre än en lejonman. Eftersom lejon och tigrar inte lever naturligt i samma delar av världen föds ligrarna i fångenskap. Ligrarna kan springa i en hastighet på ca 80 km/h. Kattdjuret lider ofta av missbildningar eller tidig död. Tigerhonan sätts också i fara eftersom en nyfödd ligerunge är betydligt större än en tigerunge. Därför krävs det ofta kejsarsnitt vid förlossningen eller så dör tigerhonan i processen. Ofta har ligern även problem med fortplantningen. Ligern lever i genomsnitt i 20 år eftersom de är väldigt tunga och har en gigantisk kroppsstruktur. En vanlig liger kan väga omkring 410 kg. den största ligern som någonsin har levt vägde 727 kg.[ifrågasatt uppgift] den största ligern vid livet idag var med i Guinness rekordbok och vägde 410. De kan bli upp till 3,7 meter långa. USA har högst antal ligrar i världen, ungefär 30 stycken. Kina har omkring 20 ligrar.

Tigon[redigera | redigera wikitext]

Tigon är resultatet av en tigerhane och en lejonhona. Den är inte lika vanlig som ligern. På grund av kombinerad genetik är en vuxen tigon mindre än både tiger och lejon.

Liliger[redigera | redigera wikitext]

2012 föddes för första gången en korsning mellan en ligerhona och en lejonhane på en djurpark i Ryssland, en korsning som kallas för en "liliger". Ungen var en hona som fick namnet Kiara.

Fertilitet och avel[redigera | redigera wikitext]

Hanarna är i allmänhet sterila medan honorna är fertila. De kan bli parade med någon av sina föräldrars art eller någon annan stor katt. Numera sker nästan ingen avel för att skapa hybrider eftersom de flesta stora kattdjuren är utrotningshotade. Det enda undantaget är ligrar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Bearbetad text ifrån engelska Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jungle Island: Mammals”. Arkiverad från originalet den 12 december 2008. https://web.archive.org/web/20081212155623/http://jungleisland.com/about_mammals.php. Läst 5 november 2008.