Cirkus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Cirkus (olika betydelser).
Ett cirkustält "Zirkus Barum" i Tyskland.

Cirkus är en nöjes- och konstform med tonvikt på förevisning av akrobater, jonglörer, luftartister, clowner och dresserade djur, i en rund arena kallad manege.[1]

Cirkus framförs vanligen i stora cirkustält tillfälligt uppställda på idrottsplatser eller andra öppna ytor. Så kallad Nycirkus visas i huvudsak på teatrar, klubbar, mässor, på gatan och i naturen, men även med fasta ensembler i speciella lokaler.

Historik[redigera | redigera wikitext]

I Romarriket var en cirkus en byggnad för kapplöpningar, se Circus Maximus. Modern cirkus finns belagd från 1700-talet. 9 januari 1768 ägde den första kända moderna cirkusföreställningen rum i London[2]. Hippodrome i London var den första fasta cirkusbyggnaden för just cirkuskonster. 1792 kom cirkusen till USA där den första föreställningen skedde i Philadelphia. International Circus Festival of Monte-Carlo är sedan 1974 en årlig festival och var första gången cirkusartister kunde få utmärkelser, träffas och få idéer från varandra under organiserade former[källa behövs].

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Djurhållande cirkusar har utsatts för kritik. Långa transporter, onaturliga miljöer och små burar har ansetts innebära stress och lidande för djuren, påstående som emellertid inte är vetenskapligt underbyggda, eftersom blodprov tagna från djur på cirkus inte uppvisar den påstådda stressen.[källa behövs] Vissa dressyrmetoder har även betraktats som plågsamma, men de kritiken av metoderna är generellt beskrivna av personer som aldrig tränat djur på cirkus, varför beskrivningarna mer representerar vad dessa kritiker tror, utan att ha personliga referenser.[källa behövs]

Kritiken har framförts av bland andra föreningen Djurens rätt och Djurrättsalliansen, vilket är kända djurrättsorganisationer, som till skillnad från djurskyddsorganisationer, är generellt emot djurhållning över huvud taget, och har en politisk agenda.[källa behövs]Miljöpartiet har i kongressbeslut generellt uttalat sig mot djurhållning på cirkus.[källa behövs] Det bör observeras att djurhållning på cirkus regleras av berörd myndighet.

Fasta cirkusar internationellt[redigera | redigera wikitext]

Svenska cirkusar[redigera | redigera wikitext]

De första cirkusarna var mer att betrakta som kringresande menagerier, och först i början av 1900-talet turnerade i Sverige vad vi idag upplever som cirkusar: Cirkus du nord, Cirkus Schreiber, Cirkus Strassburger, Cirkus Schumann, Cirkus mijares-Schreiber och Cirkus Scott är exempel på några cirkusar som turnerade innan andra världskriget bröt ut.

Nordiska cirkusbyggnader[redigera | redigera wikitext]

Ett flertal cirkusbyggnader för cirkus och andra nöjes- och kulturevenemang byggdes i Sverige och Köpenhamn under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. I dag återstår i Sverige tre och i Danmark två, varav fyra ännu används för kultur, dock inte direkt för vanlig cirkus längre.

Aktiva[redigera | redigera wikitext]

Eventuellt inaktiva[redigera | redigera wikitext]

Inaktiv[redigera | redigera wikitext]

Ungdomscirkusar[redigera | redigera wikitext]

Ungdomscirkusar - inaktiva[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cirkus enligt NE [1]
  2. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Circus#History

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]