Les Bourgeois

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Les Bourgeois
Sång av Jacques Brel från albumet Les Bourgeois
Släppt1962
Genrechanson
Språkfranska
TextförfattareJacques Brel

Les Bourgeois är en sång av den belgiske sångaren Jacques Brel, som första gången gavs ut 1962 på hans sjätte album med samma namn. Texten skrevs av Brel, och musiken av Jean Corti.[1]

Textens tyngdpunkt ligger i refrängen, och den rör sig mot en och samma plats, där man återfinner samma personer vid olika åldrar. Ledmotivet ändrar riktning i takt med hur deras sociala personligheter utvecklar sig.

I de två första stroferna förklarar berättaren att han och hans två kamrater, Pierre och Jojo, har för vana att provocera de borgerliga notarierna på hotellet "Des Trois Faisans". De sjunger plumpa sånger och visar sina bakdelar. I sista strofen har de tre själva blivit notarier, och klagar till polisen på tre ungdomar som sjunger samma sång som de själva sjöng i sin ungdom.

Tommy Körberg har tolkat sången på svenska, som Vid Molins fontän.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Liste des titres | Jacques Brel”. www.jacquesbrel.be. http://www.jacquesbrel.be/mes-chansons/liste-des-titres/. Läst 22 november 2016. 
  2. ^ ”Vid Molins fontän - Stockholmslåtar - Stockholmskällan”. www.stockholmskallan.se. http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=24318. Läst 22 november 2016.