Hasse och Tage

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hasse Alfredson (vänster) och Tage Danielsson i sin revy Å vilken härlig fred. Behållningen gav de till Amnesty international[1]
Monica Zetterlund i en paus under inspelningen av "Att angöra en brygga".
Hasse och Tages skrivstuga i Vita bergen.

Hasse och Tage, Hasse & Tage, Hasseåtage eller AB Svenska Ord, är populära benämningar på Hans Alfredson och Tage Danielsson. De träffades på Sveriges Radio där de bägge arbetade, och gjorde sedan tillsammans revyer och filmer samt skrev många klassiska sketcher. Stavningen Hasseåtage började användas i svenska tidningar när de blev kända, först med revyn Gröna hund, som spelades på Gröna Lund 1962, men själva använde de inte benämningen. Den allra förste som använde benämningen var Åke Cato i Expressen, han skrev dock HassåTage.

År 1964 fick paret utmärkelsen Kasper som årets roligaste komiker. År 1968 fick de Karl Gerhard-priset och 1972 tilldelades de Taube-stipendiet.

Till Melodifestivalen 1967 skrev de tillsammans med Gunnar Svensson bidraget En Valsfan. Den framfördes av Östen Warnerbring och kom på en andra plats. Men Östen vann ändå med sitt andra bidrag Som en dröm.

Samarbetet mellan Alfredson och Danielsson organiserades affärsmässigt genom aktiebolaget AB Svenska Ord, som registrerades hos Patent- och registreringsverket den 12 december 1961. Aktiebolaget producerade deras revyer, pjäser och filmer fram till Danielssons bortgång 1985, då bolaget avvecklades. Bolaget omfattade också skivetiketten Svenska Ljud, där Hasse och Tage släppte ett 30-tal lp-skivor och ett antal singlar. Bolagets sekreterare, tillika scripta på de flesta av filmerna, var Mona Haskel.

Den 1 juli 2006 invigdes ett Hasse & Tage-museum i Tomelilla.

Revyer[redigera | redigera wikitext]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stockholm under 60-talet, sida 59

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]