Hoppa till innehållet

Li Hongzhi

Från Wikipedia
Lǐ Hóngzhì
李洪志
Född13 maj 1951 (73 år)
Gongzhuling, Jilin
VistelseortNew York
NationalitetUSA USA
Känd förGrundare av Falungong

Li Hongzhi, född 13 maj 1951 i Gongzhuling, Jilin, är mest känd som grundaren av Falungong-rörelsen i början av 90-talet och gav många föreläsningar i de flesta storstäderna i Kina.

Li föddes i en liten stad i Jilin-provinsen i Manchuriet, strax efter att KKP tog över makten ifrån nationalisterna. I början av 70-talet, mitt under kulturrevolutionen, avslutade han sina studier i en lokal gymnasieskola och flyttade till Changchun, i Jilin-provinsen, för att bli en soldat. 1983 avslutade han sin militära karriär och började att jobba som vakt på ett civilt företag i Changchun. 1991 sade han upp sig ifrån sitt jobb för att ägna all sin tid åt Falungong-rörelsen.

Falungong blev snabbt populär bland alla samhällsklasser, det bildades många studiecirklar och träningsgrupper i nästan alla områden i det av KKP styrda Kina. Den centrala kinesiska regeringen olagligförklarade Falungong i mitten av 1990-talet, därefter försökte myndigheterna att gripa Li Hongzhi. Interpol vägrade dock att hjälpa till, med hänvisning till att efterlysningen skedde på religiös och politisk grund och inte på grund av något faktiskt brott.

Li Hongzhi är sedan mitten-slutet av 1990-talet bosatt i New York, USA och fortsätter att utveckla Falungong.