Lilla prinsessan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Lilla prinsessan (olika betydelser).
Lilla prinsessan
(Little princess)
Lilla prinsessan
Shirley Temple från filmen
GenreDrama/Musikal
RegissörWalter Lang
ManusEthel Hill
Walter Ferris
SkådespelareShirley Temple
Ian Hunter
Cesar Romero
m.fl.
OriginalmusikLouis Silvers
ProduktionsbolagTwentieth Century-Fox Film Corporation
Premiär1939
Speltid1 tim 31 min
LandUSA
Språkengelska
IMDb SFDb

Lilla prinsessan är en amerikansk musikalfilm från 1939 i regi av Walter Lang baserad på boken En liten prinsessa av Frances Hodgson Burnett.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Sarah Crewe är uppvuxen i Indien tillsammans med sin far, de flyttar tillbaka till Storbritannien, men fadern måste snart resa iväg igen för att tjänstgöra i andra boerkriget. Sarah blir nu satt på en förnäm internatskola, Minchin Seminary for Girls, där hon blir tilldelad det finaste rummet, bästa matplatsen och till och med får en egen ponny eftersom hennes far är beredd att betala vad som helst för att dottern ska få det så bra som möjligt medan han är borta. Men en dag kommer det fasansfulla beskedet, kapten Crewe har stupat och Sarah är nu föräldralös och utfattig. Dessutom faller populariteten snabbt om man inte kan betala för sig på skolan.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

I filmen spelar Shirley Temple en av sina mest uppmärksammade roller som kaptensdottern Sarah Crewe. Boken som filmen bygger på har getts ut med två olika titlar på svenska, En liten prinsessa 1905 och Lilla prinsessan, 1919. Ytterligare fyra filmatiseringar av filmen har gjorts: 1917, med Mary Pickford, 1973 med Deborah Makepeace, 1986 med Amelia Shankley och 1995 med Liesel Matthews. Den sistnämnda är en nyinspelning av denna version från 1939.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]