Linjeflyg Flight 618

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Linjeflyg Flight 618
Skyline Vickers Viscount Soderstrom.jpg
En liknande Vickers 383 Viscount
Olyckssammanfattning
Datum15 januari 1977
TypIsbildning
PlatsKälvesta, Stockholm
Passagerare19
Besättning3
Omkomna22 (alla)
Överlevande0
FlygplanstypVickers 838 Viscount
FlygbolagSkyline för Linjeflyg
RegistreringSE-FOZ
StartSturups flygplats
1:a mellanlandningKristianstad flygplats
2:a mellanlandningVäxjö flygplats
Sista mellanlandningJönköping flygplats
DestinationBromma flygplats

Linjeflyg Flight 618 var en flygning av Linjeflyg som flögs av Skyline och havererade i Kälvesta, ett bostadsområde i nordvästra Stockholm den 15 januari 1977. Alla 22 ombord omkom.

Olyckan[redigera | redigera wikitext]

Flygplanet, en Vickers 838 Viscount, befann sig på en höjd av 350 meter under inflygning till Bromma flygplats (BMA/ESSB). Utan förvarning förlorade piloterna kontroll över höjdrodret. Planet dök brant och störtade på en parkeringsplats vid Ängsullsvägen i bostadsområdet Kälvesta, fem kilometer nordväst om flygplatsen. Ingen på marken skadades, men alla 19 passagerare och tre besättningsmän omkom[1].

Bland de 22 personer som befann sig ombord fanns delar av Sveriges landslag i bordtennis, däribland den nyutnämnde förbundskaptenen Hans Alsér. Samtliga omkom, men ingen kom till skada på marken. Flera bilar och hus i närheten av olycksplatsen fick dock brandskador när flygplanet fattade eld.[1]

Utredning[redigera | redigera wikitext]

Olyckan berodde på att planet drabbats av stabilisatornedisning och på grund av detta blivit manöverodugligt då full klaff fälldes ut inför landning. De svenska piloter som flög denna typ av flygplan hade dock inte informerats på den tiden om att typen var mycket känslig för just denna typ av isbildning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

[2]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Mattsson, Anna (8 augusti 2008). ”22 omkom i flygkrasch - på samma plats”. Expressen. http://www.expressen.se/nyheter/22-omkom-i-flygkrasch---pa-samma-plats/. Läst 13 april 2015. 
  2. ^ I luften. Flygets årsbok 1980. 1980 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]