Lins (växt)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lins
Illustration Lens culinaris0.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningÄrtordningen
Fabales
FamiljÄrtväxter
Fabaceae
SläkteLinssläktet
Lens
ArtLins
L. culinaris
Vetenskapligt namn
§ Lens culinaris
AuktorMedik., 1794
Röda och gula linser utan skal samt gröna linser med skal
Röda och gula linser utan skal samt gröna linser med skal
Hitta fler artiklar om växter med
Linser i sallad.

Lins (Lens culinaris) är en art i familjen ärtväxter (också kallade baljväxter)[1][2] och odlas framför allt för sina linsformade fröer. Linser är ettåriga växter som blir omkring 40 cm höga. Fröerna växer i fröskidor, vanligen två i varje. Fröerna ("linserna") finns i ett antal färger, exempelvis röda, gröna, gula och bruna. Även storleken på fröerna varierar och de säljs i många olika former, till exempel med eller utan skal, hela eller delade.

Lens culinaris har odlats i medelhavsregionen under en mycket lång tid: emellertid har den vilda formen av arten troligen sitt ursprung i västra Asien.[1]

Linser används i stor utsträckning i matlagning i södra och västra Asien samt i medelhavsområdet. De innehåller en hög andel protein inklusive några essentiella aminosyror vilket kan göra dem till ett viktigt inslag i vegetarisk kost.

Det indiska ordet dal (för maträtten, se dal) (dahl, daal) är ett vidare begrepp som i första hand innefattar skalade och delade baljfrukter.

Trivia[redigera | redigera wikitext]

Den optiska linsen som t.ex. finns i kameror har fått sitt namn efter linsen (latin: lens), vars former påminner om varandra. Detsamma gäller i grekiskan, där ordet φακός betyder lins (i kameror) och φακή betyder lins (växten).

Referenser[redigera | redigera wikitext]