Lins (växt)

Från Wikipedia
Lins
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningÄrtordningen
Fabales
FamiljÄrtväxter
Fabaceae
SläkteLinssläktet
Lens
ArtLins
L. culinaris
Vetenskapligt namn
§ Lens culinaris
AuktorMedik., 1794
Röda och gula linser utan skal samt gröna linser med skal
Röda och gula linser utan skal samt gröna linser med skal
Linser i sallad.

Lins (Lens culinaris) är en art i familjen ärtväxter (också kallade baljväxter)[1][2] och odlas framför allt för sina linsformade fröer. Linser är ettåriga växter som blir omkring 40 cm höga. Fröerna växer i fröskidor, vanligen två i varje. Fröerna ("linserna") finns i ett antal färger, exempelvis röda, gröna, gula och bruna. Även storleken på fröerna varierar och de säljs i många olika former, till exempel med eller utan skal, hela eller delade.

Lens culinaris har odlats i medelhavsregionen under en mycket lång tid: emellertid har den vilda formen av arten troligen sitt ursprung i västra Asien.[1]

Linser används i stor utsträckning i matlagning i södra och västra Asien samt i medelhavsområdet. De innehåller en hög andel protein inklusive några essentiella aminosyror vilket kan göra dem till ett viktigt inslag i vegetarisk kost.

Det indiska ordet dal (för maträtten, se dal) (dahl, daal) är ett vidare begrepp som i första hand innefattar skalade och delade baljfrukter.

Trivia[redigera | redigera wikitext]

Den optiska linsen som t.ex. finns i kameror har fått sitt namn efter linsen (latin: lens), vars former påminner om varandra. Detsamma gäller i grekiskan, där ordet φακός betyder lins (i kameror) och φακή betyder lins (växten).

Referenser[redigera | redigera wikitext]