Hoppa till innehållet

Liris

Liris
Flod
Floden Liris
Floden Liris
Länder Italien Italien
Region Abruzzo
Lazio
Källa Monti Simbruini
 - höjdläge 1 000 m ö.h.
Mynning Garigliano
 - koordinater 41°24′35″N 13°51′45″Ö / 41.40978°N 13.86258°Ö / 41.40978; 13.86258
Längd 120 km
Flodbäcken 4 140 km²
Vattenföring
 - medel 50 /s
Geonames 3174695
Liriss mynning i Italien
Liriss mynning i Italien
Liriss mynning i Italien

Liris är en av de största floderna i mellersta Italien.

Liris källor ligger i Monte Camiciola (1701 meter) som ligger i Simbruini-bergen i centrala Apenninerna (kommunen Cappadocia, provinsen L'Aquila i regionen Abruzzo).

Vid staden Sora (provinsen Frosinone i regionen Lazio) flyter Liris samman med floden Fibreno och sedan vidare till Ceprano (provinsen Frosinone i regionen Lazio) där floden flyter samman med floden Sacco. Kort därefter är floden uppdämd i en damm.

Ytterligare en flod, Melfa, flyter samman med Liris nära Aquino (provinsen Frosinone i regionen Lazio). Floden flyter vidare till Cassino där den flyter samman med floden Gari (även kallad Rapido). Den nya gemensamma floden kallas Garigliano som flyter ut i Tyrrenska havet söder om Minturno (Latina i regionen Lazio).

Liris var gränsflod för folket sidiciner. Den var välkänd under antiken och nämns av såväl Strabon som Plinius d.ä. De kallade floden Clanis, vilket tycks ha varit ett vanligt namn på floder. Floden beskrivs av många romerska poeter, liksom senare artonhundratalsresenärer, som en mycket stillsam flod.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.