Abruzzo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Abruzzo
Region
Flag of Abruzzo.svg
Flagga
Regione-Abruzzo-Stemma.svg
Symbol
Provinser L'Aquila, Teramo, Chieti, Pescara
Huvudstad L'Aquila
Area 10 831 km²
Folkmängd 1 337 467
Befolkningstäthet 123 invånare/km²
Regionspresident Luciano D'Alfonso (PD)
GeoNames 3183560
Karta över Italien med Abruzzo markerat
Karta över Italien med Abruzzo markerat
Provinser
Provinser
Webbplats: www.regione.abruzzo.it

Abruzzo (ibland kallat Abruzzi, som är pluralformen) är en region i centrala Italien, tidigare en region tillsammans med Molise (Abruzzi e Molise). Regionen omfattar 10 794 kvadratkilometer och har cirka 1,3 miljoner invånare. Abruzzos huvudstad är L'Aquila och regionen är indelad i fyra provinser L'Aquila, Teramo, Chieti och Pescara, med staden Pescara som har flest invånare och är Abruzzos ekonomiska centrum. Floden Pescara flyter genom regionen.

Regionen bjuder på vacker natur och en intressant historia, men har ännu inte upptäckts av massturismen. Speciellt i området kring L'Aquila finns en mängd slott och medeltida städer.

Några mindre städer i Abruzzo är Avezzano, Gissi och Sulmona. I bergen Gran Sasso (som är en del av Apenninerna) finns flera skidorter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Namnet Abruzzo härstammar antagligen från den latinska formen Aprutium, även om regionen under romartiden gick under namnet Picenum, Sabina et Samnium, Flaminia et Picenum och/eller Campania et Samnium. Regionen kallades Aprutium under medeltiden, vilket kan härstamma från fyra möjliga källor. Många tror att det är en förvanskning av, eller av namnet på folkgruppen Praetutii. En annan möjlig etymologisk källa är latinets "aper" (vildsvin), så att Aprutium var "vildsvinens land" eller från "abruptum" (barsk, brant). En modernare etymologi är den från det latinska uttrycket "a Bruttiis" (från Bruttii) vilket betecknar landet som började med folket bruttier, som flyttade söderut och ockuperade Calabria.[1].

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Abruzzo täcker 10 794 km², varav två tredjedelar består av berg. En rad jordbävningar har ägt rum i Abruzzo under 1900-talet. Abruzzo är indelat i fyra provinser:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ L'Abruzzo nel Tempo av Walfrido del Villano and Zopito di Tillio

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

http://www.visitabruzzo.se