Apenninerna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den anmärkningsvärda bergsformationen Pietra di Bismantova ligger i Apenninerna vilka syns i bakgrunden.

Apenninerna (italienska: Appennini) är en 1 000 kilometer lång bergskedja i Italien[1], som sträcker sig från Ligurien i norr genom Toscana och Umbrien och vidare söderut och bildar därmed ryggraden för hela Apenninska halvön.

Apenninernas högsta delar, vilka kallas Abruzzerna, har en maxhöjd på drygt 2 900 meter över havet.

Apenninerna bildades under samma period som Alperna genom sammanstötning av den afrikanska kontinentalplattan och den därifrån härstammande adriatiska plattan med den eurasiska. Vanliga bergarter är kalksten, dolosten, sandsten, skiffer och lera.

Klimatet är typiskt för bergsregioner med allmänt lägre temperaturer än i omlandet samt större temperatursvängningar och större nederbördsmängd. Större skillnader finns mellan bergskedjans västra och östra sluttningar.

Upp till 600 meter över havet finns en vegetation som liknar den i kustregionen. Här förekommer äkta kastanj och ekar samt i högre områden barrträd. Trädgränsen ligger vid 2000 meter över havet. Glasögonsalamander (Salamandrina terdigitata) är ett endemiskt djur i Apenninerna. Den inhemska hästrasen är bardigiano.

Ett flertal motorvägar skär genom Apenninerna och järnvägssträckan Bologna-Florens korsar bergskedjan i en 18,5 km lång tunnel som öppnades 1934.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Apenninerna”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/apenninerna. Läst 2 februari 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]