Lisa's Substitute

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lisa's Substitute
Avsnitt av Simpsons
Avsnittsnummer Säsong 2
Avsnitt 32
Regissör Rich Moore
Manus Jon Vitti
Produktionskod 7F19
Originalvisning 25 april 1991
Show runner(s) James L. Brooks
Matt Groening
Sam Simon
Couch gag Då familjen kommer in i rummet är soffan borta
Gästskådespelare Sam Etic (Dustin Hoffman)
DVD-kommentarer Matt Groening
Jon Vitti
Al Jean
Mike Reiss
Rich Moore
Avsnitt ur säsong 2
11 oktober, 198911 juli, 1990
 1. "Bart Gets an F"
 2. "Simpson and Delilah"
 3. "Treehouse of Horror"
 4. "Two Cars in Every Garage and Three Eyes on Every Fish"
 5. "Dancin' Homer"
 6. "Dead Putting Society"
 7. "Bart vs. Thanksgiving"
 8. "Bart the Daredevil"
 9. "Itchy & Scratchy & Marge"
 10. "Bart Gets Hit by a Car"
 11. "One Fish, Two Fish, Blowfish, Blue Fish"
 12. "The Way We Was"
 13. "Homer vs. Lisa and the 8th Commandment"
 14. "Principal Charming"
 15. "Oh Brother, Where Art Thou?"
 16. "Bart's Dog Gets an F"
 17. "Old Money"
 18. "Brush with Greatness"
 19. "Lisa's Substitute"
 20. "The War of the Simpsons"
 21. "Three Men and a Comic Book"
 22. "Blood Feud"
Säsonger
1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10
11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28

"Lisa's Substitute" är avsnitt 19 från säsong två av Simpsons och sändes på Fox den 25 april 1991.[1] I avsnittet har Lisas lärare Elizabeth Hoover fått borrelia och Lisa får en ny vikarie, Mr. Bergström som hon blir förälskad i, under tiden tävlar Bart och Martin över att bli klassens nya ordförande. Avsnittet skrevs av Jon Vitti och regisserades av Rich Moore. Dustin Hoffman medverkar i avsnittet som rösten till Mr. Bergstrom under namnet Sam Etic.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Lisas lärare, Elizabeth Hoover har fått borrelia och som vikarie får hon Mr. Bergström. Lisa älskar hans sätt att undervisa och hon blir lite förälskad i honom. Under tiden ska Barts klass bestämma vem som ska bli klassen ordförande och det står mellan Martin och Bart. Efter debatten som anordnas mellan dem blir Bart populärast i klassen och är nära segern, men efter att man genomfört röstningen under en rast visar det sig att bara två i klassen röstade, Martin och Wendell Borton och de båda röstade på Martin som då blir klassens nya ordförande.

Lisa och Homer besöker museet där de träffar på Mr. Bergstrom och Lisa tycker det blir pinsamt då han får träffa Homer. Bergstrom pratar med Homer och berättar att han upptäckt att Lisa saknar något i sin relation med sin far och ber honom att bli en mera positiv förebild. För att få en chans att lära Bergstrom utanför skolan lyckas Lisa få Marge att ordna en middag med honom hemma hos dem efter att Lisa berättat att Homer förstörde hennes enda chans att lära känna Bergstrom utanför skolan.

När Lisa ska fråga Bergstrom om han komma på middagen upptäcker hon att Hoover har kommit tillbaka till skolan, hennes sjukdom var psykosomatiskt. Lisa är förkrossad och skolkar från skolan för att åka hem till honom. När hon kommer hem till honom berättar grannen att han har fått ett nytt jobb i Capital City och är på väg till järnvägsstationen. Lisa hinner ifatt Bergstrom på järnvägsstationen och berättar för honom att hon inte vill att han åker, Bergstrom berättar att han måste, det finns andra som behöver honom också. Bergstrom ser att Lisa är ledsen och för att trösta henne, skriver han till henne en lapp som hon kan läsa när hon känner sig ensam och när hon inte kan lita på någon. Bergstrom kliver på tåget och lämnar Lisas liv. Lisa tittar på lappen som innehåller texten "Du är Lisa Simpson". Lisa är ledsen, Bergstrom har lämnat hennes liv och vid middagen tar hon ut sin ilska över Homer och kallar honom för en babian innan hon springer i väg till sitt rum.

Marge berättar för Homer att hennes dotter fatiskt är känslomässig sårad och är i behov av sin far. Homer går in i Lisas rum och upptäcker att hon gråter och bestämmer sig för att trösta henne. Homer berättar för Lisa att han inte kan förstå hur det känns att förlora en viktig person eftersom alla han någonsin älskat och brytt sig om i sitt liv fortfarande finns där. Han börjar skoja med Lisa och börja beta sig som en apa och får henne att börja skratta. Lisa ber om ursäkt till Homer för att hon kallade honom för en babian, och han accepterar ursäkten. Han går sen förbi Barts rum och upptäcker att han är ledsen över valresultatet, Homer påminner då honom om allt extra arbete som Martin måste göra och hur lite han kommer att få tillbaka, vilket får Bart att bli gladare. Han går sen till Maggies rum och ser att hon tappat sin napp och sätter tillbaka den i munnen. Homer är glad över att han hjälpt alla sina barn och går sen till sängs med Marge.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Avsnittet skrevs av Jon Vitti och regisserades av Rich Moore. James L. Brooks har bidragit mer till detta avsnitt än han någonsin gjort i seriens historia. Avsnittet började göras när man i serien börjat göra mer humor efter arbetat med känslosamma historier vilket gjorde de som arbetar med serien irriterade över att ha en ny känslosam historia att arbeta med.[2] Dustin Hoffman gjorde rösten i avsnittet till Mr Bergstrom. Hoffman ville dock inte identifieras som en röstskådespelare i en tecknad serie under den tiden och använde därför pseudonymen Sam Etic i avsnittet. Pseudonym valdes av Brooks och hans repliker spelades in i New York med de andra röstskådespelarna. Yeardley Smith som gör rösten Lisa har sagt att hon växte som skådespelerska efter att hon arbetat med Hoffman.[3] När ljudspåret av avsnittet var klart var Hoffmans röst för låg när han sjöng så han fick spela in de igen när han var i Los Angeles.[4]

Referenser till populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

När Edna Krabappel försöker förföra Mr Bergstrom i avsnittet är det en referens till en liknad situation Hoffmans karaktär hade i Mandomsprovet.[5] I avsnittet läser Mr. Bergstrom ur boken Fantastiska Wilbur. När han läser ur boken låter det som han läser slutet av boken, men det gör han inte. De frågade en släkting E.B. White om de fick läsa ur boken men de gav inte sitt tillstånd, de läste dock en mening ändå och påpekar citaträtten för att inte bli stämnda.[2] I trappuppgången till lägenheten ser man att i huset bor J. Vitt och J. Kamerman, båda arbetade med avsnittet.[2] När Martin vinner valet håller han upp ett nummer av skoltidningen "The Daily Fourth Gradian" med rubriken "Simpson Defeats Prince" (Simpsons förlorar mot Prince) som en referens till när Harry Truman vann över Thomas E. Dewey i Presidentvalet i USA 1948.[4]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Avsnittet hamnade på plats 43 över de mest sedda programmen under veckan med en Nielsen Rating på 11.1, vilket ger 10 miljoner hushåll och det mest sedda på Fox under veckan.[6] Entertainment Weekly anser att Hoffman är en av de sexton bästa gästskådespelarna i serien.[7] Under 2007 skrev Simon Crerar i The Times att Hoffman hamnade på plats 33 över de roligaste gästskådespelarna i serien.[8] I I Can't Believe It's a Bigger and Better Updated Unofficial Simpsons Guide skriver Warren Martyn och Adrian Wood skriver att det bästa i avsnittet är lappen som Bergstrom ger till Lisa.[5] I TV Squad har Adam Finley skrivit att "Lisa's Substitute" är en av de fjorton bästa avsnitt i serien,[9] och The Simpsons Archives webbmaster, Jouni Paakkinen anser att avsnittet är seriens tredje bästa avsnitt.[10] Colin Jacobson från DVD Movie Guide anser att avsnitt som fokuserar främst på Lisa brukar fokusera på oförskämd eller ouppfostrad personer men är ända bra avsnitt och den är visar relationen mellan Homer och Lisa. Barts kamp för att bli ordförande var dock inte lika lyckat.[11] Referensen i avsnittet till Mandomsprovet anses som den tjugonde bästa filmreferensen i seriens historien enligt Nathan DitumTotal Film.[12] Ditum anser också att Hoffmans medverkan är den sextonde bästa i seriens historia.[13]

Todd VanDerWerff från Slant Magazine anser att avsnittet är seriens nästa bästa avsnitt.[14] Nancy Cartwright som gör rösten till Bart anser att det är en av seriens tre bästa avsnitt,[15] och Al Jean har sagt att avsnittet är hans favorit avsnitt i kategorin känslosamma avsnitt.[16] Dan Castellaneta som gör rösten till Homer anser också att avsnittet är en av seriens bästa.[17]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
 1. ^ Richmond, Ray; Antonia Coffman (1997). The Simpsons: A Complete Guide to Our Favorite Family. Harper Collins Publishers. sid. 54. ISBN 0-00-638898-1 
 2. ^ [a b c] Vitti, Jon. The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Lisa's Substitute". [DVD]. 20th Century Fox 
 3. ^ Reiss, Mike. The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Lisa's Substitute". [DVD]. 20th Century Fox 
 4. ^ [a b] Jean, Al. The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Lisa's Substitute". [DVD]. 20th Century Fox 
 5. ^ [a b] Martyn, Warren; Wood, Adrian (10 november 2000). ”Lisa's Substitute”. BBC. http://www.bbc.co.uk/cult/simpsons/episodeguide/season2/page19.shtml. Läst 2 april 2009. 
 6. ^ ”What we watch, what we don't...”. Austin American-Statesman: s. 18. 5 maj 1991. 
 7. ^ Springfield of Dreams: 16 Great 'Simpsons' Guest Voices”. Entertainment Weekly. 11 maj 2005. http://www.ew.com/ew/article/0,,20049408,00.html. Läst 11 mars 2009. 
 8. ^ Crerar, Simon (5 juli 2007). ”The 33 funniest Simpsons cameos ever”. The Times. http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/film/article2021776.ece. Läst 9 augusti 2010. 
 9. ^ Black, Jay (10 september 2007). ”Adam Finley: The 14 most touching Simpsons episodes”. TV Squad. http://www.tvsquad.com/2007/09/10/adam-finley-the-14-most-touching-simpsons-episodes/. Läst 4 april 2009. 
 10. ^ 10 Fan Favorites”. USA Today. 6 februari 2003. http://www.usatoday.com/life/television/news/2003-02-06-fan-favorites_x.htm. Läst 4 april 2009. 
 11. ^ Jacobson, Colin. ”The Simpsons: The Complete Second Season”. DVD Movie Guide. http://www.dvdmg.com/simpsonsseason2.shtml. Läst 23 mars 2009. 
 12. ^ Ditum, Nathan (6 juni 2009). ”The 50 Greatest Simpsons Movie References”. Total Film. http://www.totalfilm.com/features/the-50-greatest-simpsons-movie-references/page:18. Läst 22 juli 2009. 
 13. ^ Ditum, Nathan (29 mars 2009). ”The 20 Best Simpsons Movie-Star Guest Spots”. Total Film. http://www.totalfilm.com/features/the-20-best-simpsons-movie-star-guest-spots. Läst 2 augusti 2009. 
 14. ^ VanDerWerff, Todd (1 augusti 2007). ”5 for the Day: The Simpsons”. Slant Magazine. http://www.slantmagazine.com/house/2007/08/5-for-the-day-the-simpsons/. Läst 8 september 2011. 
 15. ^ Oakes, Keily (30 juli 2004). ”Voice of Bart Simpson steps into limelight”. BBC. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/3939359.stm. Läst 4 april 2009. 
 16. ^ 15 Writer Favorites”. USA Today. 6 februari 2003. http://www.usatoday.com/life/television/news/2003-02-06-favorites_x.htm. Läst 4 april 2009. 
 17. ^ Lawson, Tim; Persons, Alisa (2004). ”Dan Castellaneta”. The Magic Behind the Voices. Univ. Press of Mississippi. sid. 116. ISBN 9781578066964 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]