Lista över Neon Genesis Evangelion-avsnitt

Från Wikipedia

Detta är en lista över avsnitten i animen Neon Genesis Evangelion, som ursprungligen sändes i TV Tokyo mellan oktober 1995 och mars 1996.[1]

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Nr Namn Första sändning Avsnitt
"ANGEL ATTACK"
"Shito, shuurai" (使徒、襲来)
4 oktober 199501
Shinji kommer till NERV för första gången efter att ha räddats från den Tredje Ängelns attack. Hans far Gendo beordrar honom att vara pilot åt EVA-enhet 1, men den skräckslagne Shinji vägrar att vara pilot åt en maskin var varken sett eller någonsin hört talas om. Gendo manipulerar Shinji att vara pilot genom att ta in en ung kvinnlig pilot i Shinjis ålder; Rei Ayanami. Rei är svårt skadad och Shinji går med på att styra EVA-enhet 1. 
"THE BEAST"
"Mishiranu, tenjou" (見知らぬ、天井)
11 oktober 199502
Shinji slåss mot den Tredje Ängeln men förlorar då han inte kan styra EVA-enhet 1 i brist på träning. Dock aktiveras enhetens "bärsärkarläge" och EVA-enhet 1 tvingar sig igenom ängelns AT-fält och den besegras. Shinji hamnar på sjukhus och flyttar sedan in hos Misato. Gendo och Seele diskuterar striden och "The Human Instrumentality Project". 
"A transfer"
"Naranai, denwa" (鳴らない、電話)
18 oktober 199503
Shinji börjar i skolan i Tokyo-3 och träffar klasskamraterna Toji och Kensuke. Toji är arg på Shinji för att hans syster skadades i striden och han skyller på Shinji. När Shinji förklarar att han inte ens ville styra EVA slår Toji till honom. Den fjärde ängeln, Shamshel, anfaller och Shinji måste möta den. Toji och Kensuke smyger ut ur sitt skyddsrum för att bevittna striden och dör nästan innan Shinji räddar dem. Shinji blir traumatiserad av striden. 
"Hedgehog's Dilemma"
"Ame, nigedashita ato" (雨、逃げ出した後)
25 oktober 199504
Shinji rymmer hemifrån. I en park möter han Kensuke som leker krig - ensam. Ritsuko förklarar begreppet "Igelkottens Dilemma" för Misato och hur detta kan gälla för Shinji. 
"Rei I"
"Rei, kokoro no mukou ni" (レイ、心のむこうに)
1 november 199505
EVA-enhet 0 är äntligen lagad efter att ha gått bärsärk under ett experiment där Gendo räddade Rei ur enheten och brände sina händer. Shinji försöker lära känna Rei men hon är väldigt introvert, har inga vänner och alla filer om hennes förflutna har blivit förstörda. Ängeln Ramiel anländer och Shinji dödas nästan av dess energistråle. 
"Rei II"
"Kessen, daisan shin Toukyou-shi" (決戦、第3新東京市)
8 november 199506
Ramiel borrar sig genom Tokyo-3 till NERVs högkvarter. Med sin energistråle och starka AT-fält är ängeln i praktiken ett levande fort. Misato inleder "Operation Yashima" vilket innebär att all Japans energi ska användas för att driva en experimentell positronkanon som Shinji ska skjuta ner ängeln med. Rei ska hålla en sköld som ska skydda Shinji mot ängelns motattack. Shinji missar, och Ramiel anfaller. Rei skyddar Shinji länge nog för att Shinji ska skjuta ett andra skott och förinta ängeln. Shinji räddar sedan Rei ur enhet-00 vilket speglar tillbakablicken i avsnitt 5 när Gendo räddade Rei. 
"A HUMAN WORK"
"Hito no tsukurishimono" (人の造りしもの)
15 november 199507
 
"ASUKA STRIKES!"
"Asuka, rainichi" (アスカ、来日)
22 november 199508
 
"Both of You, Dance Like You Want to Win!"
"Shunkan, kokoro, kasanete" (瞬間、心、重ねて)
29 november 199509
 
"MAGMADIVER"
"Magumadaibaa" (マグマダイバー)
6 december 199510
 
"The Day Tokyo-3 Stood Still"
"Seishishita yami no naka de" (静止した闇の中で)
13 december 199511
 
"She said, "Don't make others suffer for your personal hatred."
"Kiseki no kachi wa" (奇跡の価値は)
20 december 199512
 
"LILLIPUTIAN HITCHER"
"Shito, shin'nyuu" (使徒、侵入)
27 december 199513
 
"Weaving a Story"
"Zeere, tamashii no za" (ゼーレ、魂の座)
3 januari 199614
 
"Those women longed for the touch of others' lips, and thus invited their kisses."
"Uso to chinmoku" (嘘と沈黙)
10 januari 199615
 
"Splitting of the Breast"
"Shi ni itaru yamai, soshite" (死に至る病、そして)
17 januari 199616
 
"Fourth Child"
"Yonin me no tekikakusha" (四人目の適格者)
24 januari 199617
 
"AMBIVALENCE"
"Inochi no sentaku wo" (命の選択を)
31 januari 199618
 
"INTROJECTION"
"Otoko no tatakai" (男の戰い)
7 februari 199619
 
"WEAVING A STORY 2: oral stage"
"Kokoro no katachi, hito no katachi" (心のかたち 人のかたち)
14 februari 199620
 
"He was aware that he was still a child."
"Nerufu, tanjou" (ネルフ、誕生)
21 februari 199621
 
"Don't Be."
"Semete, ningen rashiku" (せめて、人間らしく)
28 februari 199622
Asukas synkroniseringsnivåer med EVA-enhet 2 sjunker. Ängeln Arael kommer från rymden. Asuka beordras att täcka för Rei under den kommande striden men Asuka försöker anfalla Ängeln själv. Arael svara med en telepatisk attack och tränger djupt in i Asukas undermedvetna och tvingar henne att återuppleva traumatiska ögonblick från hennes förflutna; hennes mor blev galen efter ett kontaktexperiment med EVA-enhet 2 och trodde att en docka var Asuka och ignorerade Asuka. Senare hängde sig hennes mor efter att ha hängt dockan hon trodde var Asuka. Asukas kyss med Shinji visar sig vara ett klumpigt försök till kontakt. Gendo beordrar Rei att hämta Longinus Lans från Terminal Dogma och hon slungar lansen mot Arael och förgör ängeln. 
"Tears"
"Namida" (涙)
6 mars 199623
Ängeln Armisael anfaller och Asuka har förlorat förmågan att styra sin enhet. Armisael försöker förena sig med enhet 0 och Rei. Rei och Armisael har ett mentalt samtal och Rei inser att Armisael agerar i ett försök att sluta vara ensam. Rei inser att även hon plågas av ensamhet. En grotesk utväxt i form av de döda änglarna växer ut från enhet 0 i ett desperat försök av Armisael att återuppväcka dess döda syskon och bota dess ensamhet. Misato och Gendo skickar ut Shinji för att rädda Rei men Armisael börjar försöka infektera Shinji också. Rei inser då att hon vill ha sex med Shinji och att hon älskar honom men inte förstått det tidigare. Rei drar in Armisael inom sig och enhet 0 och spränger sig själv och sin enhet. Shinji är förkrossad över Reis död och Misato försöker muntra upp honom på det enda sätt hon känner till: sex. Shinji stöter bort hennes närmande och Ritsuko kallar till sig Shinji och Misato. Ritsuko avslöjar att Rei är en klon, en av hundratals och att en ny Rei; Rei III har ersatt den tidigare Rei: Rei II. Ritsuko förintar de andra Rei-klonerna och bryter ihop. Asuka försöker ta sitt liv och räddas av NERV-agenter. Seele inväntar den sista ängelns ankomst. 
"The Beginning and the End, or "Knockin' on Heaven's Door"
"Saigo no shisha" (最後のシ者)
13 mars 199624
I väntan på den sista ängeln kommer Asukas ersättare och det Femte Barnet Kaworu Nagisa till NERV. Kaworu är underlig men vänlig och den deprimerade Shinji blir snabbt vän med honom. Misato försöker lista ut Kaworus bakgrund då alla filer om detta har blivit raderade utom hans födelsedatum vilket är identiskt med dagen för Second Impact. Ritsuko har en hypotes om att Kaworu är den sista ängeln vilket besannas när han tar kommando över EVA-enhet 2 och tar sig ner till Terminal Dogma för att starta Third Impact. Shinji kämpar mot EVA-enhet 2 medan Kaworu närmar sig Adam, men upptäcker att det inte alls är Adam som hänger där utan Lilith. Shinji får tag på Kaworu som beordrar Shinji att döda honom: Kaworu vill inte att Shinji ska dö men han kommer att göra det om Third Impact inträffar vilket är oundvikligt så länge Kaworu lever. Kaworu säger att hans möte med Shinji gav hans liv en mening och Shinji krossar honom till döds vilket krossar det sista av hans mentala stabilitet. Misato försöker trösta honom men Shinji stöter till sist bort henne. 
"Do you love me"
"Owaru sekai"" (終わる世界)
20 mars 199625
Gendo och Rei startar The Human Instrumentality Project och detta signaleras som världens undergång. Ritsuko dödas och det gör även Misato senare. Shinji, Asuka, Rei och Misato tvingas rannsaka sig själva och möta sina rädslor och mentala problem. Misato tvingas visa Shinji sitt sexuella förhållande med Kaji vilket hon skäms för. Rei tvingas konfrontera sin egen omänsklighet och dödsönskan (thanatos), sin identitetskris och slutgiltiga rädsla för döden. 
"Take care of yourself"
"Sekai no chūshin de "ai" wo sakenda kemono" (世界の中心でアイを叫んだけもの)
27 mars 199626
Shinji kämpar med sitt självförtroende, sin depression och sin inverkan på världen omkring sig. Efter en lång inre dialog och en vision av en värld där han inte är en EVA-pilot inser Shinji att hans värde finns kvar oavsett om han är en EVA-pilot eller inte. En vision av Rei II förklarar att någon som hatar sig själv inte kan älska andra och en vision av Asuka säger att de andras förakt för honom endast är en fantasi. Shinjis inre brakar samman och han skriker ut att han vill fortsätta att leva. De andra karaktärerna i serien dyker upp och gratulerar honom och Shinji tackar dem alla. 
"Air"
(Air)
19 juli 199725*
Första halvan av End of Evangelion 
"My Purest Heart for You"
(まごころを、君に)
19 juli 199726*
Andra halvan av End of Evangelion 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]