The End of Evangelion

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The End of Evangelion

新世紀ヱヴァンゲリヲン 劇場版
(Shin seiki Evangelion Gekijō-ban)

Genre Apokalyptisk, Drama, Mecha, Post-apokalyptisk, Psykologisk, Science Fiction
Film
The End of Evangelion
Regissör Hideaki Anno
Kazuya Tsurumaki
Producent Mitsuhisa Ishikawa
Manus Hideaki Anno
Shinji Higuchi
Studio Gainax
Speltid 87 minuter
Premiärdatum 19 juli 1997
Anime- och mangaportalen

The End of Evangelion (新世紀ヱヴァンゲリヲン劇場版 THE END OF EVANGELION Shin seiki Evangelion Gekijō-ban: The End of Evangelion?) är en animerad film av Hideaki Anno och utgör ett alternativt slut till den populära animen Neon Genesis Evangelion. Många japanska tittare kände sig inte nöjda med seriens sista två avsnitt som helt utspelas i karaktärernas medvetanden. Endast ett fåtal scener visade vad som pågick utanför Shinji Ikaris tankar, och många tittare ville ha en mer tillfredsställande förklaring till de yttre händelserna. Avsnitt 25 i serien planerades att egentligen utspela sig i den fysiska världen, men denna idé övergavs på grund av brist på tid och budget. Originalmanuset för avsnitt 25 återanvändes sedan i filmen[1]. Filmen är uppdelad i två delar, Episode 25: Air och Episode 26: まごころを、君に (Magokoro o, kimi ni, "My Purest Heart for You").

Den första delen är baserad på den tidigare filmen, Evangelion: Death and Rebirth. Rebirth motsvarar ungefär två tredjedelar av Air. The End of Evangelion blev senare den andra hälften av Revival of Evangelion, en kombination av Death(true)² och The End of Evangelion.

I kontrast mot seriens ljusare slut visar filmen det apokalyptiska fullbordandet av Human Instrumentality Project då individuell identitet förintas för att skapa en enda existens delad av alla människor - enskilda individers AT-fält förstörs och mänskligheten löses upp i substansen LCL. I filmen avvisar Shinji Human Instrumentality Project (han gavs aldrig ett direkt val, men sade att han föredrar individuell existens) medan hans beslut i serien lämnas okänt.

Trots att handlingen är tydligare i filmen är många fans missnöjda med dess våldsamhet och chockvärde i jämförelse med serien, så många bibehöll sin avsmak för Annos arbeten. Det är en vanlig missuppfattning att Anno skapade filmen som hämnd på seriens fans , då hatbreven han fick först började efter Death and Rebirth, inte efter serien. En del av breven, blandade med tackbrev, visas i korta sekvenser mot filmens slut.[2]. Detta kan också ha varit en referens till det liknande filmatiserade slutet av serien Space Runaway Ideon.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Denna sammanfattning innehåller endast händelserna i filmen, inte karaktärernas personliga eller emotionella resor.

Alla karaktärer och uttryck är de samma som i serien. Se dessa artiklar för mer detaljer.

Avsnittens namn är i formatet "japansk originaltitel/alternativ engelsk titel".

Avsnitt 25': Air / Love is Destructive[redigera | redigera wikitext]

Filmen börjar när Shinji på sjukhuset desperat ber den medvetslösa Asuka om hjälp. Då han frenetiskt försöker väcka henne drar han omedvetet bort hennes täcke och får därför syn på hennes nästan nakna kropp. Efter att ha frusit i chock oanerar Shinji tills han får orgasm medan han ser på hennes komatösa kropp. Scenen slutar med att Shinji lågt säger ”I'm the lowest...[3].

Nästa sekvens visar hur Gendo Ikari bryter med SEELE angående Human Instrumentality Projects genomförande. Som svar attackerar SEELE NERV:s superdatorer MAGI. Efter att hon släpps ut ur arresten aktiverar Ritsuko Akagi skyddssystemet 666, en slags brandvägg som kommer att vara aktivt i 62 timmar. Då de har ont om tid tvingas SEELE att sända Japans strategiska självförsvarsstyrkor (JSSDF) för att inta NERV:s högkvarter med extremt våld. JSSDF tar sig in i anläggningen och dödar hänsynslöst, både militär och civil personal.

Under det korrekta antagandet att JSSDF mål är att döda Evangelions piloter ger Misato order om att förflytta Asuka från NERV:s sjukhus till Evangelion 02. När hon upptäcker att Shinji fortfarande är i anläggningen ger sig Misato ut för att personligen rädda honom. Rei Ayanami däremot går till LCL-sjön nära Terminal Dogma; när hon lämnar sitt rum syns Gendos Ikaris krossade glasögon på golvet. Gendo och Fuyutsuki skiljs åt efter att ha dragit slutsatsen att anläggningen kommer att intas, då Gendo ger sig av till Terminal Dogma för att initiera Third Impact. Strax därefter tar sig JSSDF in i Central Dogma för en sista eldstrid mot de kvarlämnade Hyuga, Maya och Shigeru. JSSDF har order om att inte förstöra MAGI, så utan alternativet att använda tunga vapen tvingas de till att använda vågor av infanteri. Då förintandet av Geofronten är deras huvudmål släpper JSSDF en N²-mina över dess yta, vilket vaporiserar Tokyo-3, följt av ett missilregn över NERV:s pyramid. Under tiden räddar Misato Shinji från att avrättas genom att skjuta soldaterna och tvinga honom att följa med henne till en bil i vilken hon tar honom till Evangelion 01. Utanför hissen till startrampen attackeras de av soldater ur JSSDF som skjuter Misato i ryggen. Hon ignorerar smärtan och talar med Shinji en sista gång för att övertyga honom om att ta sin roll som Evangelions pilot. Hon ger honom sitt blodstänkta krucifix och en lång kyss, med löfte om att de ska ”göra resten” när han återvänder. Efter att ha knuffat in Shinji i hissen kollapsar hon och dör, sekunder innan en explosion förintar hennes kropp.

Asuka vaknar inuti Evangelion 02 på botten av sjön utanför NERV:s högkvarter. Då JSSDF fäller sjunkbomber för att förstöra hennes Evangelion drabbas hon av en intensiv rädsla för att dö. Hon inser att hennes mor alltid har varit med henne som Evangelion 02s själ och återfår sitt medvetande, för att gå till motangrepp mot JSSDF som inte har mycket att sätta emot henne. Deras trupper på markytan decimeras kraftigt, men inte innan de lyckas kapa kabeln som förser Evangelion 02 med energi. SEELE drar slutsatsen att Evangelion 02 är ett hinder för deras planer och sänder de nio massproducerade Evangelions 05 till 13 för att stoppa den. Asuka besegrar dem alla innan batteriet i Evangelion 02 laddats ur, men en replik av Longinus lans penetrerar dess AT-fält och spetsar dess huvud. De massproducerade Evangelions vaknar till liv igen och flyger mot skyn för att kretsa kring Evangelion 02 som gamar, innan de kastar sig över den för att slita den i bitar. Asukas öde klargörs inte, men personalen i Central Dogma antar att hon dödas.

Ritsuko tar sig till Terminal Dogma för att stoppa Gendo Ikari genom att beordra MAGI att initiera dess självförstörelse och därmed Geofrontens. Men Kaspar, MAGI:s tredje kärna och Naoko Akagis kvinnliga personlighet, nekar detta beslut och stoppar sekvensen. Gendo yttrar en ohörbar mening till Ritsuko – vilken hon besvarar med ”Lögnare.” – innan han skjuter henne i hjärtat.

Under tiden aktiveras Evangelion 01 och bryter den härdade materian som blockerar Shinjis väg till kapselns öppning. Den sista scenen visar hur Evangelion höljt i mörker lämnar Geofront och Shinjis vrål av skräck då han ser de krossade resterna av Evangelion 02.

Avsnitt 26': My Purest Heart for You (Sincerely Yours) / ONE MORE FINAL: I need you.[redigera | redigera wikitext]

Gendo Ikari och SEELE initierar Instrumentality på egen hand. Gendos scenario använder Rei för att binda Adam till Lilth som en gemensam enhet, i syfte att få se sin avlidna hustru Yui en gång till. SEELE:s planer å andra sidan, börjar när Longinus sanna lans återvänder till jorden från månens yta. Detta låter dem använda Evangelion 01 och de massproducerade Evangelions för att bilda ett Sephiroths träd som en stark källa av energi.

I Terminal Dogma fogar Gendo samman sin högra hand, och därmed Adams embryo, samman med Reis kropp; men Rei avvisar Gendos kontroll, absorberar Adam och en stor del av Gendos högra arm, och förenas på egen hand med Lilith. Den korsfästa aposteln förvandlas till en rörlig, skimrande vit varelse av enorma och ständigt växande proportioner. Lilith befrias från sin mask och tar Reis form, stiger mot himlen och tar de massproducerade Evangelions som sina avatarer; Longinus lans tränger in i Evangelion 01:s kropp och omvandlar den till ett livets träd. Liliths ägg, en svart måne, stiger från Geofront till Liliths händer. Inuti Evangelion 01 faller Shinji för schitzofreni och leder en desperat intern dialog med Asuka som resulterar i att han förlorar allt hopp. Detta är Instrumentalitys början, initierat av Shinjis beslut inuti Evangelion 01: ”Ingen bryr sig om jag existerar eller inte... ingenting kommer någonsin att förändras. Så alla kan dö.”

I syfte att få människorna att villigt släppa sina AT-fält, sina själars barriärer, tar Lilith olika former och möter varje individ i form av den person han eller hon älskar mest, eller tvingar sig helt enkelt förbi deras AT-fält om individen inte har någon älskad (såsom Shigeru Aoba); dessa handlingar reducerar alla människor till en del av den gemensamma substansen LCL. Deras själar, representerade av röda, småstensstora klot, tar sig tillbaka till ägget. Shinji absorberas i Instrumentality, och en öppning formad som en vagina öppnas på Liliths panna, i vilken Evangelion 01 går in. Rei och Kaworu visar honom att havet av LCL, de förenade själarna, är världen han ville skapa. Genom en rad av interna dialoger och reflektioner kommer Shinji dock till slutsatsen att det är bättre att leva som individ, även om att leva och smärta är oskiljaktiga ting.

Då bryter Evangelion 01 ut ur Lilith ögon med Longinus lans i hand, och Liliths fysiska form bryter ihop och dör när ägget exploderar. Shinji återvänder till jorden i sin fysiska kropp genom att dyka upp från havet av LCL. De massproducerade Evangelions faller ner på jorden i korsfästa positioner. Evangelion 01 och Longinus lans driver ut i världsrymden; Yui förklarar för Shinji att detta i all evighet kommer att tjäna som ett minne av att mänskligheten existerade. Innan hon ger sig av förklarar Yui i en flashbacksekvens för Fuyutsuki att alla levande varelser har möjligheten att återvända, så länge de har viljan att leva som separata individer.

I den sista scenen, efter att Shinji har tagit sig ut ur havet av LCL, vaknar han sida vid sida med Asuka som är vid liv igen. De enda människorna i världen är Shinji och Asuka, lämnade under en blodröd himmel på en ödelagd strand vid havet av LCL, med Tokyo-3s ruiner i bakgrunden. Asuka, täckt i bandage, ligger orörligt bedvid Shinji, och Misatos krucifix är fastspikad på ett vägmärke i närheten. Shinji börjar strypa Asuka men slutar när hon med sin högra hand sträcker sig upp för att röra vid hans kind, samma gest som hans mor, Yui använde sig av innan hon lämnade honom. Han bryter ihop över Asuka, innan hon yttrar filmens ökända sista mening: "kimochi warui".

Ikaris ohörbara mening[redigera | redigera wikitext]

Gendos Ikaris sista ord till Ritsuko är tysta och finns inte med i manuset. Ursprungligen planerades en explosion i bakgrunden vars ljud skulle göra meningen ohörbar, men även efter att den hade klippts bort ville Hideaki Anno att orden inte skulle höras. Yuriko Yamaguchi, Ritsukos röstskådespelare, hade svårigheter med att svara "Lögnare." utan att veta vad Gendo hade sagt. Anno gav henne en liten ledtråd, och hon visste då exakt hur hon skulle betona orden. De är fortfarande de enda personerna som vet vilken denna ledtråd var och därför de enda som vet vad Gendo sade.

I filmens textade version säger Gendo "Akagi Ritsuko-kun, I truly ..." medan han i den dubbade versionen säger "Ritsuko Akagi, the truth is ..."

Sista scenen[redigera | redigera wikitext]

Filmens sista scen är oklar och kan tolkas på många olika sätt, och dessa tolkningar har orsakat många kontroverser. Shinji verkar ha lyckats skilja sig från den kollektiva mänskliga existensen, tillsammans med Asuka. Deras interaktion på stranden demonstrerar en lång rad av positiva och negativa mänskliga känslor. Världen är oåterkalleligt förändrad och vad som händer efter detta visas inte öppet.

En del fans har spekulerat i att Asuka kan vara en kombination av Asuka, Rei och Misato på grund av hennes rödbruna ögon, samma färg som respektive Rei och Misato. Dessutom bär hon på bandage som motsvarar skadorna hon ådrog sig under sin sista strid (spetsat vänster öga, skadad högerarm); dessa skador återspeglar Reis skador i ’’Neon Genesis Evangelions’’ första avsnitt. Rei hade också visat sig för Shinji över havet av LCL i scenen innan. Denna teori uppstod strax efter att filmen hade premiär och var populär under en längre tid. Ett motargument är att Asukas ögon i scenen faktiskt är hennes normalt blåa, inte rödbruna. En scan av den *Cardass Wide Card* som reproducerar den celluloid som användes till scenen visar att ögonen är något gråa, men detta på grund av att scenens färgtoner och ljussättning. [4]

Shinji avvisade Human Instrumentality Project, och har därför ingen kontroll över vad som händer härnäst. Han är en vanlig pojke. Yui sade tidigare i filmen att alla som kan "föreställa sig själva i sina hjärtan" kan återvända, på egen hand.[5] Asuka är en av dessa individer och återuppstod ur havet av LCL efter att hennes egen mentala resa (som delvis visades i avsnitt 25) var fullbordad.

Asukas sista ord, "気持ち悪い。" ("Kimochi warui.") kan också tolkas på flera sätt. Manga Entertainment översatte det till "How disgusting", men andra legitima översättningar är bland annat "I feel unwell", "What a disgusting feeling", "Feels bad", "I feel sick" och så vidare. Detta har skapat mycket förvirring bland västerländska fans, men även i originalet är dess betydelse oklar. Ett avsnitt av Anime Yawa, ett japanskt TV-program om anime, sändes på NHK den 31 mars 2005; i denna beskrevs den sista meningen och dess egentliga betydelse. Ursprungligen planerades den att vara "I'll never let you kill me", men Anno var missnöjd med det. I sändningen beskrev Asukas röstskådespelare, Yuko Miyamura, hur Anno berättade för henne att han ville uppnå med scenen:

Angående den slutgiltiga meningen vi använde, jag är osäker på om jag ens ska säga det. Till sist frågade Anno mig, "Miyamura, föreställ dig att du sover i din säng och en främling smyger in i ditt rum. Han kan våldta dig närhelst du sover men gör det inte. I stället masturberar han medan han ser på dig, och när du vaknar vet du om det. Vad tror du att du skulle säga då?" Jag hade sett honom som en märkvärdig man, men i detta moment kände jag mig äcklad. Så jag sade att jag tänkte "Äcklad." Han suckade och sade "Jag tänkte väl det."[6]

En annan förklaring kan hittas på Cardass Wide Evangelion kort till scenen "ONE MORE FINAL: I need you."; den bekräftar Shinjis val att återvända till verkligheten, och genom detta har han skiljt sig från Asuka ännu en gång. Hans första impuls är att strypa henne, för att avsluta vad han påbörjade under Instrumentality, men när han känner henne röra vid hans kind inser han vad det är han håller på att göra. Han släpper taget om hennes hals och kollapsar som en emotionellt förstörd liten pojke, vilket äcklar Asuka. Detta demonstrerar en mer mänsklig respons genom Asukas åsikt om Shinjis beteende, men hennes vidrörande vid hans kind kan ha varit ett tecken på ett bättre band mellan de två, då det skiljer sig från Asukas vanliga reaktion att försvara sig eller slå till Shinji.

Alternativt kan Asukas yttrande av äckel vara riktat mot deras värld, och skulle därigenom vara en parallell till Shinjis egen reaktion över hans beslut att överge en perfekt värld och återvända till individuell existens. Där Shinjis sista uttryck av ånger var fysiska var Asukas verbala. Detta är en motsats till deras tidigare personligheter - denna gång var Shinji den som agerade, medan Asuka var den passiva.

Trots det lågmälda slutet sägs det tydligt att varje levande ting eller individ som "dog" som en del av Instrumentality kan återvända till sitt tidigare stadium. Både Rei och Yui uppmuntrar Shinji och säger att människorna kan återuppstå om de vill, beroende på styrkan i deras hjärtan. Det är uppenbart att Asuka är en av de första individerna som valde att återvända till världen. Ett annat Evangelion-kort förklarar:

"I havet av LCL önskade Shinji sig en värld med andra människor. Han längtade efter att träffa dem igen, även om det betydde att han återigen blev sårad och bedragen. Precis som han hoppades, ville, Asuka fanns där i den nya världen. Endast Asuka fanns där bredvid honom. Flickan som han hade sårad, som hade blivit sårad av honom. Men ändå var hon den han hade hoppats, önskat sig..."

Många spekulerar i att då en bild av Rei i skoluniform närvarade över kropparna av de redan döda (bland annat personalen på NERV) och vid tidpunkten av andras död (bland annat Ritsuko och Misato), kan det vara möjligt att deras själar också samlades in av Lilith och därför kan återvända en dag. Å andra sidan kan Yui Ikaris ord ha syftat endast på dem som dog i Third Impact. Därför är det upp till tittaren att bestämma om resten av mänskligheten kan återvända eller ej. Detta val kan ses som en parallell till Shinjis val av vilken sorts värld han ville ha, och kanske planerades på detta sätt, då det lämnar tittaren som "Gud" för världens öde.

The End of Evangelion: Renewal[redigera | redigera wikitext]

En ny version av End of Evangelion släpptes den 25 juni år 2003 i Japan av Starchild / Kind Records som en del av Renewal of Evangelion, en samling som "sammanfogar digitalt bearbetade versioner av seriens 26 avsnitt, fyra remade-for-laserdisc avsnitt, tre teatraliska trailers och en bonusskiva med material som aldrig visats förr."[7] Denna version av filmen sammanfogar Evangelion: Death med End of Evangelion medan den utelämnar Rebirth, som endast tjänade som trailer till den andra filmen. Nämnvärt är att bonusskivan innehåller en live action-sekvens med Rei, Asuka och Misatos röstskådespelare i deras karaktärers roller.

För närvarande arbetar Manga Entertainment med att "slipa på kontrakten" för att släppa Renewal-versionerna av Death & Rebirth och The End of Evangelion och hoppas släppa dess någon gång nästa år.[8] Manga Entertainment äger licensen för filmernas versioner innan Renewal medan A.D. Vision äger licensen för serien och dess Renewal-version som har släppts under namnet The Platinum Edition.

Postmodernism i filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen innehåller ett antal högt postmoderna sekvenser, bland annat en scen som visar Shinji som i sin barndom leker framför Geofront med spotlights uppbyggda kring honom (vilket indikerar att han är i en filmstudio), ett par scener med Misato, Rei och Asukas röstskådespelare samt delar inspelade i en biografsalong. Vidare kan mycket av filmen ses som ”superflat”, en japansk genre av postmodern pop, för dess demonstration av pervers, störd sexualitet i en av huvudkaraktärerna, Rei, och dess generella kritik av otakus sexualitet, såsom scenen då Shinji masturberar över Asuka. Scener ur filmen har använts i Takashi Murakamis utställningar och diskuterades ingående i hans bok och utställning ”Little boy: The Arts of Japan’s Exploding Subculture”.

Vidare har ett antal brev av series fans visats, inklusive några dödshot via internet, tillsammans med graffiti, på Gainax högkvarter. Scenerna är svåra att upptäcka, men kan ses i korta ögonblick efter meningarna ”this is the end of your dream” och innan den kolossala Lilith börjar blöda från sin hals.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

 • Nästan hälften av filmen användes i Evangelion: Death and Rebirth, en film som berättar bakgrundshistorien till Neon Genesis Evangelion.
 • Episode 25': Air är namngiven efter Air av 3rd Orchestral Suite, BWV 1068 av Johann Sebastian Bach, som spelas under avsnittet.
 • Maskingeväret som används av JSSDF är likt Heckler & Koch G11.
 • Låten som används under eftertexterna heter "THANATOS -If I Can't Be Yours-", utförs av Loren & Mash och är baserad på "THANATOS", en del av bakgrundsmusiken som används i serien.
 • Mot slutet av filmen spelas låten "Komm, süsser Tod" av Arianne. På engelska betyder namnet "Come, Sweet Death" och kan härstamma ur Wolf Haas roman med samma namn eller från en komposition av Bach.
 • De röda kapslarna som injiceras i de massproducerade Evangelions innan de aktiveras är titulerade "Kaworu". Detta förklaras aldrig, men har fått många att tro att de antingen är programmerade med Kaworus personlighet, eller att, som Rei, det finns kloner av honom som användes.
 • När Misato läser skivan med information om Second Impact som Ryoji gav henne kan texten läsas på skärmen. Texten handlar om anime, men har ord som "Second Impact" i gemener för att ge intrycket av att handla om Evangelion. Faktum är att det är en parodi av Gainax ursprung och nämner parodiska namn av en del av deras produktioner. Den binära koden på skärmen kan tolkas, men resulterar endast i oläsliga tecken som verkar sakna sammanhang: �ÝKkhÒ—Qu³kQÛ¨Fkh‚ÖµM@R•¥Ô]lÚÔvê�šÚ
 • Scenen i vilken Maya läser information om Evangelion 02 innehåller anatomisk information om Evangelions och en lång lista av uppenbarligen slumpmässiga bokstavskombinationer. Vid närmare inspektion är bokstäverna i grupper om tre och innehåller "A," "T," "C," eller "G." Detta är troligtvis en referens till nukleotiderna i uppbyggnaden av DNA, i form av adenin, tymin, guanin och cytosin.
 • Ritsuko använder en brandvägg kallad "Type 666", djävulens nummer. Numret 666 dyker upp flera gånger i filmen, bland annat under de "blixtrande" sekvenserna mot slutet. Då Shinji och Misato är i ett garage visar en skylt att garage 667 är vid deras sida, vilket kan betyda att de är i garage 666.
 • Tre mindre förändringar gjordes medvetet i ljudspåret av den engelska dubben för kreativa syften: Meningen "Hit 'em again!" lades till i scenen då soldater i JSSDF bränner personal på NERV med eldkastare; ett slafsigt ljud lades till i scenen då Misato skjuter en soldat i JSSDF i huvudet; ett liknande ljud lades till i scenen då replikorna av Longinus lans som de massproducerade Evangelions är spetsade av sväller och exploderar. På kommentatorspåret av Manga Entertainments DVD nämnde den engelska versionens regissör Amanda Winn Lee alla ändringar och tog ansvar för dem, samt förklarade varför hon ansåg att de var passande.
 • I likhet med hur Trollkarlen från Oz sägs synka med Pink Floyds album "The Dark Side of the Moon" sägs den här filmen synka med Nine Inch Nails "The Downwards Spiral". Filmen är längre än albumet, men om de spelas samtidigt kommer "Hurt" att spelas samtidigt som Third Impact.

Musiken[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.evaotaku.com/html/rcb-production.html The End of Evangelion: Production
 2. ^ "Death Threats Transcribed" -Detaljerat transskript av breven som visas i End of Evangelion.
 3. ^ Ordagrant översätts hans ord från japanskan till “I’m the lowest...”. Men Manga Entertainment valde att dubba frasen som ”I’m so fucked up.” och som ”I’m scum.” i den textade versionen.
 4. ^ "Neon Genesis Evangelion Frequently Asked Questions (and common misconceptions)" skriver följande: "Asuka's eyes are blue, not brown, at the end of the film.
  Detta är en scan av den celluloid använd i scenen: http://www.evaotaku.com/other/IneedYou.jpg.
  Som man kan se är hennes ögon tydligt blåa.
 5. ^ "Neon Genesis Evangelion Frequently Asked Questions (and common misconceptions)"
 6. ^ "Asuka's sista mening i Evangelion-filmen var Miyamuras idé." Arkiverad 14 januari 2007 hämtat från the Wayback Machine.
 7. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 30 september 2007. https://web.archive.org/web/20070930163802/http://www.animeondvd.com/reviews2/disc_reviews/2386.php. Läst 29 januari 2007.  Samlingen på AnimeOnDVD
 8. ^ http://news.toonzone.net/article.php?ID=11704 Toonzone.net

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]