Neon Genesis Evangelion

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Neon Genesis Evangelion
EV2.JPG
新世紀エヴァンゲリオン
(Shin Seiki Evangerion)
Genre Apokalyptisk, Drama, Mecha, Post-apokalyptisk, Psykologisk, Science fiction
Manga
Författare Yoshiyuki Sadamoto
Förlag Japan Kadokawa Shoten
Publicerat Shonen Ace
Första pub. Februari 1995 – Pågår
Volymer 10
TV-anime
Regissör Hideaki Anno
Studio Gainax
Sändes på Japan TV Tokyo
Första sändning 4 oktober 199527 mars 1996
Avsnitt 26
Filmer

Neon Genesis Evangelion (新世紀エヴァンゲリオン Shin Seiki Evangerion?) är en kommersiellt framgångsrik[1] och populär[2] japansk anime från år 1995, producerad av Gainax och regisserad av Hideaki Anno, samt en manga av Yoshiyuki Sadamoto. Namnet (νέον γένεσις εὐαγγέλιον) består av de grekiska orden för "nytt", "skapelse" och "evangelium". Serien är en apokalyptisk och post-apokalyptisk mecha-anime med referenser till kristna symboler från Första Moseboken och de bibliska apokryferna.[3] Senare fokuserar handlingen mer på huvudkaraktärernas psykiska och mentala problem.[4] Hideaki Anno själv hade varit drabbad av klinisk depression innan arbetet med serien började, vilket återspeglas i seriens psykologiska aspekter.[5]

Neon Genesis Evangelion består av 26 avsnitt som först sändes på den japanska kanalen TV Tokyo mellan 4 oktober 1995 och 27 mars 1996. Senare sändes den över hela Japan på satellitkanalen Animax. Serien följdes av tre filmer: Death and Rebirth, The End of Evangelion och Revival of Evangelion varav de första två visades 1997. Death and Rebirth är en kraftigt sammanfattad version av serien (Death) samt första hälften av The End of Evangelion (Rebirth). The End of Evangelion är en alternativ version av seriens slut och kan ses som antingen ett tillägg till eller en ersättning av de två sista avsnitten i serien. År 1998 bearbetades de två filmerna och släpptes som en enda, Revival of Evangelion.

År 2003 offentliggjorde seriens amerikanska distributör ADV Films sina planer på att skapa en spelfilm av serien, men varken regissör eller när produktionen ska påbörjas är ännu känt.[6]

Den 9 september 2006 bekräftade Gainax den pågående produktionen av ett nytt projekt, Rebuild of Evangelion, som består av fyra filmer som släpptes 2007 och 2008. De första tre filmerna utgör en alternativ version av serien, med nya scener, miljöer, bakgrunder och rollfigurer, medan den fjärde filmen är ett helt nytt slut på berättelsen.[7]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Evangelion handlar huvudsakligen om den paramilitära organisationen NERV och dess kamp för att förhindra att staden Tokyo-3, och den så kallade Geofronten under den, förstörs av monstruösa varelser som kallas apostlar. För att lyckas med detta anlitar NERV tre tonåringar, Shinji Ikari (sonen till NERV:s befälhavare, general Gendo Ikari), Rei Ayanami och Asuka Langley Soryou. Dessa ska styra enorma kamprobotar som kallas Evangelions i de våldsamma slagen mot apostlarna. Under seriens gång avslöjas det att NERV:s, Evangelions och apostlarnas egentliga syfte är att tvinga fram en evolution av mänskligheten. Huvudfigurernas kamp med sina personliga problem och konflikter mellan olika personligheter får stor betydelse för händelserna i serien och blir avgörande för dess slut.

Trots att det inte avslöjas förrän senare i serien börjar Evangelions handling år 2000 när en expedition till Antarktis upptäcker en massiv varelse av ljus, som de döper till Adam, eller den första "aposteln". När de experimenterade med aposteln fick det Adam att löpa amok och utlösa en massiv explosion (under vilken han själv reducerades till ett embryo). Detta orsakade en katastrof som senare kom att kallas Second Impact, "det andra nedslaget". Antarktis förintades och jordens rotationsaxel förändrades, vilket påverkade klimatet och orsakade stor förödelse med miljarder döda som följd. Under det följande året dog hälften av världens befolkning till följd av krig innan fred nåddes. Sanningen bakom Second Impact hölls hemlig för allmänheten genom en bortförklaring - det påstods att en meteorit med ljusets hastighet slagit ner i Antarktis.

Seriens egentliga handling börjar år 2015, femton år efter Second Impact, och under tiden har mänskligheten återhämtat sig från katastrofen. Då handlingen börjar attackeras Tokyo-3, en militariserad stad i ett av de sista landområdena i Japan, av den första i en rad av apostlar. Konventionella vapen visar sig vara ineffektiva, men med organisationen NERV:s "biomekaniska" mechas, Evangelions (EVA), är mänskligheten kapabel att möta apostlarna i strid.

Då handlingen skrider fram avslöjas att NERV har band till tre andra organisationer: GEHIRN, SEELE och Mardukinstitutet. Tidigare känt som GEHIRN är NERV:s huvuduppgift att försvara jorden från apostlarna, under SEELE:s ständiga kontroll. Men NERV har sin egen hemliga agenda som drivs av dess befälhavare Gendo Ikari: Human Instrumentality Project, som enligt general Ikaro, är vägen till att förena alla mänskliga medvetanden i en global själslig enhet. Mardukinstitutets uppdrag är att välja ut Evangelions piloter, varav de bäst lämpade är fjorton år gamla barn födda strax efter Second Impact. Institutet består av general Ikari och forskningsledaren Ritsuko Akagi samt 108 företag, som senare visar sig inte existera.

Varje Evangelion har sin egen utvalda pilot och fungerar genom att "synkronisera" pilotens och Evangelions själar med varandra genom den gåtfulla, flytande substansen LCL (i sammanhanget refererar "själ" snarare till en individs medvetande, mentala struktur och identitet än den vanliga övernaturliga själen). Omgiven av LCL binds pilotens nervsystem, medvetande och kropp till Evangelions kontroller, vilket gör det möjligt att styra en Evangelion med hjälp av tankar och rörelser. Ju högre en pilots synkroniseringsvärde är, desto bättre och mer effektivt kan piloten kontrollera sin Evangelion. Till exempel hade huvudkaraktären Shinji problem med att vid 40% synkronisering få sin Evangelion att gå framåt, men med högre värden kunde han utföra akrobatiska rörelser.

100% synkronisering ger Evangelions massiv kapacitet, men även högre värden som 400%, som troddes vara omöjliga, kan uppnås av piloterna. Shinji fick dock tillbringa en månad i upplöst tillstånd i sin Evangelion efter att ha nått denna gräns. Nackdelen med föreningen via LCL är att piloten upplever fysisk och psykisk smärta i nivå med vad dess Evangelion upplever; vid en tillräckligt hög synkronisering kan därför skador på Evangelion medföra skador på och potentiell död för piloten. Nästan samtliga piloter hamnar på sjukhus en eller flera gånger under seriens lopp som ett resultat av skador de ådragit sig på detta sätt.

Huvudkaraktären Shinji Ikari är Gendo Ikaris enda son. Innan seriens början kallar generalen på Shinji för att göra honom till pilot i Evangelion 00, efter att dess pilot Rei Ayanami skadats. Ovetande om sin fars planer anländer Shinji till Tokyo-3 just när den tredje aposteln attackerar staden. Shinji accepterar motvilligt sitt uppdrag och börjar som pilot i Evangelion 01 och flyttar in hos major Misato Katsuragi. Tillsammans med Rei slåss han mot apostlarnas successiva avancemang och de får senare även sällskap av Evangelion 02s pilot, Asuka Langley Soryu, som anländer från Tyskland.

Forskningsledare Ritsuko nämner, i början av serien, att Evangelions har vissa biologiska komponenter inom sig, men i hur hög grad de är biologiska varelser är till en början inte känt. Evangelion 01 är bunden till Yui Ikari, general Ikaris fru och Shinjis mor, vars själ och kropp absorberades i ett misslyckat experiment. Piloten Rei sägs delvis vara en klon av Yui Ikari och bär dessutom på själen av Lilith, den andra aposteln.[8]

Senare visar sig Evangelions vara levande, enligt seriens skapare "biomekaniska" organismer snarare än vanliga robotar. Mot slutet av serien avslöjas att de är organismer skapade av människor samt kloner av apostlarna (Evangelions 00, 02, 03 och 04 är skapade av Adam, Evangelion 01 av Lilith) i vilka man byggt in mekaniska komponenter för att tämja och kontrollera dem. Denna kontroll är inte perfekt vilket gör att en del Evangelions under seriens lopp går bärsärkagång när deras egna vilja släpps loss, oberoende av externa energikällor.

Under tidens gång får huvudpersonerna reda på NERV och SEELE:s andra mål, Human Instrumentality Project. Dess syfte är att tvinga fram fullbordandet av ett nytt mänskligt evolutionssteg och därmed rädda mänskligheten från att utplåna sig själv. För att uppnå detta planerar de att bryta ner de "AT-fält" som separerar människa från människa och gör oss till enskilda individer. Genom detta förväntas alla individer upplösas till LCL, "urhavet", den grundläggande komponenten i mänskligt varande, och därmed uppgå i en gemensam enhet. All LCL skulle då förenas till en högre stående varelse, mänsklighetens nästa utvecklingssteg, och därigenom avsluta all konflikt, ensamhet och smärta orsakad av individuell existens. Mot seriens slut hamnar organisationerna SEELE och NERV i direkt konflikt om hur detta projekt ska utföras.

I de sista två avsnitten av Neon Genesis Evangelion påbörjar general Ikari och Rei tillsammans Human Instrumentality Project, vilket tvingar flera karaktärer att konfrontera sina personliga tvivel och rädslor. Handlingen fokuserar framför allt på Shinji, särskilt under sista avsnittet. Till en början försöker Shinji fly från denna inre konfrontation, men accepterar till slut sig själv för den han är. Detta slut kan vara ett uttryck för Hideki Annos avvisande av otaku-kulturen, då Shinji avvisar en enkel, tom och smärtfri värld till den verkliga världens fördel. Detta slut, som utgörs av flashback-sekvenser, annorlunda skisser och snabbt blinkande texter, lämnade många fans förvirrade och missnöjda. Seriens yttre huvudhandling - slaget mot apostlarna - löses aldrig, och endast Shinjis personliga konflikter får en lösning, som dessutom tittarna själva får tolka. Ett år senare släpptes därför ett alternativt slut.

The End of Evangelion[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: The End of Evangelion

Filmen The End of Evangelion börjar strax efter slutet av avsnitt 24. SEELE beordrar den japanska armén att attackera NERV:s högkvarter. Asuka inser att hon har ett djupare band till Evangelion 02 och inte enbart är dess bemästrare, vilket ger henne styrkan att ta upp kampen mot de serieproducerade Evangelions som SEELE skapat. Denna styrka hjälper henne föga då Evangelion 02s AT-fält genomborras av "Longinus lans" (den heliga lansen) och hon dödas av sina fiender. Under tiden kämpar Misato sig förbi SEELE:s soldater för att hjälpa Shinji till hans Evangelion.

General Ikari försöker påbörja "Instrumentality-projektet" genom att förena Adams embryo med Rei. Men Rei tar kontroll över processen och återförenas med Lilith, den andra aposteln, som därigenom återfår sin själ och skapar ett anti-AT-fält. Detta orsakar att människornas AT-fält bryter samman och deras kroppar upplöses och förenas i LCL-substansen. Instrumentality fortsätter som planerat då all substans absorberas av Liliths kropp, som växer sig större än jorden själv.

Rei överlämnar kontrollen över processen till Shinji. Till en början, på grund av sina erfarenheter av emotionellt lidande och ensamhet, accepterar Shinji denna nya form av liv, då han upplever att det aldrig kan finnas glädje i den verkliga världen. Men genom en serie av mentala uppenbarelser inser han att utan smärta kan det inte finnas någon glädje, och att leva med andra är att uppleva både glädje och smärta. Lilith förstörs och faller i bitar, och anti-AT-fältet slutar att existera. I förstörelsen visas Shinji och Asuka återskapade vid LCL-havet, och i sista scenen ligger de på stranden bland ruinerna av Tokyo-3.

Hur The End of Evangelion ska tolkas är omdiskuterat och huruvida det var menat att vidare förklara händelserna i de sista två avsnitten (vilket skulle betyda att dessa avsnitt visade Shinjis inre under tiden han befann sig i gemensamt medvetande med Lilith) eller att ersätt dem är inte säkert. En del ser The End of Evangelion som ett alternativt slut till serien skapat för att tillfredsställa de fans som var missnöjda med seriens slut. Assisterande regissören Tsurumaki har sagt att han känner att serien var fullbordad som den var.[9]

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Rollfigurerna i Evangelion kämpar hela tiden med relationerna till varandra, sina inre demoner och med traumatiska händelser i det förflutna, vilket skapar ett komplext mönster av relationer.

Regissören Hideaki Anno beskrev huvudpersonen, Shinji Ikari, som en pojke som "krymper av mänsklig kontakt" och har "övertygat sig själv om att han är en onödig person, till den grad att han inte ens kan ta sitt liv." Han beskriver Shinji och Misato Katsuragi som "extremt rädda för att bli sårade" och "inte passande - då de saknar den positiva attityden - att vara det som folk kallar hjältar i ett äventyr".[5] Rei Ayanami och Asuka Langley Soryou, de andra huvudfigurerna, har liknande dåliga egenskaper och svårigheter att relatera till andra personer.

Enligt Anno var Evangelion ett försök att av alla rollfigurernas karaktärer skapa ett gemensamt perspektiv, och samtidigt att skapa rollfigurer som representerar olika saker för olika individer i publiken och därigenom göra det omöjligt för alla att nå samma teori om och slutsats av serien. För vissa tittare är rollfigurerna psykologiska representationer, medan de för andra är filosofiska, religiösa eller till och med historiska.[10] Huvudmålet var att presentera rollfigurer som reflekterar den djupa depression och efterföljande återhämntning som Anno upplevde innan han påbörjade arbetet på Evangelion.[5] Kazuya Tsurumaki har sagt att "Om en person som redan kan leva och kommunicera normalt ser den, kommer hon inte att lära sig något."[11]

Designen av rollfigurerna har också bidragit till Evangelions popularitet. Den attraktiva designen av de kvinnliga huvudrollerna, Asuka, Rei och Misato, har blivit odödliggjord i dōjinshi-kulturen.[12] och efterföljande anime som Burst Angel.

Inspiration och symbolik[redigera | redigera wikitext]

Evangelion är fyllt av referenser till biologiska, militära, religiösa och psykologiska begrepp. Trots att de religiösa och biologiska begreppen ibland används annorlunda än hur kristenheten och biologer i allmänhet skulle göra är Annos bruk av Freudiansk jargong och psykoanalytisk teori relativt träffande. Tolkningen av symboler och begrepp varierar mellan olika individer, och hur många av dem som är meningsfulla och planerade, eller enbart element inom designen eller rena tillfälligheter är oklart. Anno själv har sagt att "Det skulle kunna vara kul om någon som har tid kan undersöka dem."[5] Ett antal av dessa symboler nämns på kommentarspåret på den engelska DVD-utgåvan av Death and Rebirth och End of Evangelion.

Psykologi och psykoanalytisk teori[redigera | redigera wikitext]

Termer och uttryck som används i namnen till vissa avsnitt och bakgrundsmusik härstammar från Sigmund Freuds olika verk. Exempel är bland annat "Thanatos", "Oral Stage", "Separation Anxiety" och "Mother Is The First Other" (modern som ett barns första kärleksobjekt är grunden i Oidipus-komplexet). Banden mellan Evangelions och deras piloter samt det ultimata målet för Human Instrumentality Project påminner starkt om Freuds teorier om inre konflikt och kommunikation mellan olika personer.[13]

"Igelkottens dilemma" är ett koncept som beskrevs av filosofen Arthur Schopenhauer och senare anammades av Freud. Det är namnet på seriens fjärde avsnitt och nämns av kapten Misato Katsuragi som en beskrivning av hennes relation till Shinji. Igelkottens dilemma innebär att ju närmre två individer kommer varandra desto större blir risken att de gör varandra illa. Alternativet är att istället känna ensamhetens smärta.

Flera karaktärer, framför allt Shinji, Asuka, Rei och Misato, har starka drag av olika personlighetsstörningar.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Seriens mest uppenbara symbolik är inspirerad av judisk-kristna företeelser och använder sig ofta av ikonografi och teman ur judendom, kristendom, gnosticism och kabbalism.

Assisterande regissör Kazuya Tsurumuki har sagt att den kristna symboliken ursprungligen enbart användes för att ge projektet ett unikt tema i jämförelse med annan mechaanime och att den egentligen saknade betydelse.[14] Huruvida denna inställning ändrades under produktionen och om det är relaterat till regissören Hideaki Annos symboliska intentioner är fortfarande ett diskussionsämne fans emellan.

Bland de många referenserna kan följande återfinnas:

 • Eva skapades av ett av Adams revben enligt första Moseboken. På ett liknande sätt härstammar apostlarna i animen från den första aposteln Adam.
 • Det kristna korset visas ofta, främst som strålar av energi riktade mot himlen.
 • Den andra aposteln Lilith är korsfäst djupt under Tokyo-3. I judisk folksägen var Lilith Adams första fru. Lilith spetsas av Longinus lans, som enligt traditionen användes för att skada Jesus när han korsfästes. Lilith representerar den första kvinnan och mänsklighetens moder, eller mänskligheten som sådan enligt Kaworu.
 • Apostlarna kan vara en referens till guds änglar ur Gamla testamentet på japanska, ordet som används är det samma som för apostel (eller budbärare) i Nya testamentet. I öppningssekvensen benämns de som "änglar". De beskrivs ytligt att härstamma från Adam och som "en annorlunda evolutionär utvecklingsväg mänskligheten kunde ha tagit".
 • Superdatorn Magis tre delar är döpta efter Casper, Baltasar och Melchior, de tre bibliska vise männen som enligt Matteusevangeliet besökte det nyfödda Jesusbarnet.
 • Livets Träd, eller Sephiroths träd, ur Kaballahtraditionen nämns och visas under öppningssekvensen samt under taket på general Ikaris kontor.
 • Mardukinstitutet är namngett efter Marduk, den babylonska mytologins största gud och Babylons skyddsgud.
 • I avsnitt nio jämför Asuka dörren mellan henne och Shinji med Jerikos murar, som i Josuas bok föll efter att det israeliska folket sju gånger gått runt den. Denna metafor är en vink (som Shinji inte förstår) om att Asuka egentligen vill att han ska gå in till henne.

Annan media[redigera | redigera wikitext]

Då Neon Genesis Evangelion är så populär lever den länge kvar i andra former än själva serien. Serien har gett upphov till ett flertal datorspel. En manga baserad på serien började skrivas av dess karaktärsdesigner Yoshiyuki Sadamoto redan i februari 1995, åtta månader innan seriens officiella premiär. Evangelion skapades ursprungligen som en anime och att mangan publicerades så tidigt kan ha varit ett sätt att göra reklam. Två andra manga baserade på spelen har skrivits: Neon Genesis Evangelion: Angelic Days av Fumino Hayashi, och Shinji Ikari Raising Project.

Merchandise[redigera | redigera wikitext]

Merchandise av Evangelion släpps fortfarande regelbundet. Actionfigurer som föreställer Evangelions, apostlarna och piloterna finns i många former. En lång rad spel för PC och Sega Saturn har släppts runt seriens namn, inklusive rollspel och dating-simulatorer; dock så gott som enbart i Japan. Asuka och Rei är populära som figurer och modeller. En stor del av seriens merchandise har en mycket ljusare ton än serien vilket Anno har uttryckt missnöje över. Till skillnad från andra "stora namn" som medverkat i seriens skapande har han inte varit inblandad i produktionen av någon merchandise.

Efter serien[redigera | redigera wikitext]

Produktionsbolaget Gainax påbörjade ett projekt för att skapa en avslutande film till serien år 1997. Först släpptes Evangelion: Death and Rebirth som en sammanfattning av hela serien (Death) och första halvan av det nya slutet (Rebirth). Projektet avslutades senare samma år och släpptes som The End of Evangelion.

Handlingen i de två sluten är liknande, men medan Shinji i filmen avvisar Instrumentality-projektet förblir hans beslut i serien okänt. I stillbilder i de sista två avsnitten visas Evangelion 01 med vingar samt Misatos och Ritsukos döda kroppar, vilket kan tyda på att dessa händelser redan var planerade. I den engelska versionen av Director's Cut, avsnitt 24, visas konceptbilder från striden mellan Asuka och de serieproducerade Evangelions, och i stället för att visa scener från nästa avsnitt visas titeln "Air", namnet på End of Evangelions första del.

I avsnitt 16 sker en förändring i seriens ton, delvis beroende på tidsbrist som drastiskt reducerade antalet bilder som kunde ritas för varje avsnitt,[11] och delvis på attacken med saringas mot Tokyos tunnelbana den 20 mars 1995, vilken inträffade under tiden serien producerades. Hideako Anno beslöt att utelämna vissa element ur serien som han tyckte liknade den verkliga attacken allt för mycket.[12] Anno har sagt att innan produktionen började visste han inte hur serien skulle sluta eller vad som skulle hända med rollfigurerna.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Evangelion har dragit in mer än 150 miljarder yen i försäljningsintäkter [1][2];
 2. ^ Susan J. Napier (2002). Anime from Akira to Howl’s Moving Castle: Experiencing Japanese Animation. Palgrave. Sid. 424. ISBN 1-4039-7051-3 "Considered by many scholars to be an anime masterpiece, the series is credited by some critics with singlehandedly reviving the genre from what they saw as its creative doldrums in the early 1990s (Azuma 4). While I would not go quite so far, it is certainly true that Evangelion is one of the most important and groundbreaking anime series ever created."
 3. ^ "Constructing a mythic universe that is almost Blakean both in its complex and mythic vision and in its dizzying array of Christian and Judaic religious symbols, the series questions the construction of human identity, not only in relation to the technology that the series' plot and imagery insistently privilege, but also in relation to the nature of reality itself." sida 424 av Napier 2002
 4. ^ http://www.ntticc.or.jp/pub/ic_mag/ic018/intercity/higashi_E.html Animé or Something Like it: Neon Genesis Evangelion
 5. ^ [a b c d e] Hideaki Anno, translated by Mari Morimoto, English adaptation by Fred Burke (1998). ”What were we trying to make here?”. Neon Genesis Evangelion, Vol. 1. San Francisco: VIZ Media LLC. Sid. 170 – 171. ISBN 1-56931-294-X 
 6. ^ http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune_archive/2005/12/12/8363101/index.htm It's... Profitmón!
 7. ^ http://www.evangelion.co.jp/ Rebuild of Evangelion
 8. ^ http://www.evaotaku.com/html/glossary2.html#L The End of Evangelion - Theatrical Program: Glossary
 9. ^ http://www.evaotaku.com/html/Tsurumaki.html A Story of Communication: The Kazuya Tsurumaki Interview
 10. ^ Evangelion: Death and Rebirth; End of Evangelion DVD commentary track
 11. ^ [a b] A Story of Communication: The Kazuya Tsurumaki Interview
 12. ^ [a b] http://www.nettime.org/Lists-Archives/nettime-l-9802/msg00101.html Towards a Cartography of Japanese Anime - intervju med Azuma Hiroki
 13. ^ Citat: "In the terms of the thermodynamic model which informs Freud's concept of the death drive, what is feared is the entropy' at work at the heart of all organization, all differentiation. By this same token the woman also signifies precisely that desired 'state where everything is the same': the pre-Oedipal bliss of the fusion of bodies in which infant and mother are "'inextricably mixed', that absence of the pain of differing, condition of identity and meaning, whose extinction is deferred until death." ―Victor Burgin
  John Fletcher (1990). Andrew Benjamin. red. Abjection, Melancholia, and Love: The Work of Julia Kristeva. New York: Routledge. ISBN 0-415-04155-4 
 14. ^ Citat: "There are a lot of giant robot shows in Japan, and we did want our story to have a religious theme to help distinguish us. Because Christianity is an uncommon religion in Japan we thought it would be mysterious. None of the staff who worked on Eva are Christians. There is no actual Christian meaning to the show, we just thought the visual symbols of Christianity look cool. If we had known the show would get distributed in the US and Europe we might have rethought that choice." ― Kazuya Tsurumaki
  EvaOtaku.com FAQ

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Japanese Hiragana kyokashotai A.svg Denna artikel innehåller japansk text.
Utan stöd för viss teckenkodning kan frågetecken, boxar eller andra symboler visas i stället för kanji eller kana. Har du problem med detta bör du installera stöd för japanska tecken.

Officiella sidor[redigera | redigera wikitext]

Artiklar och information[redigera | redigera wikitext]