Lista över Perus presidenter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Presidentens flagga.

Enligt Perus konstitution från 1993, är Perus president, officiell titel "republikens president" (spanska: Presidente de la República), Perus statschef och representerar republiken i officiella internationella frågor. Mandattiden är fem år. Peru tillåter omval av en sittande president endast en gång. Därför är efter en omvalsperiod (dvs tio år vid makten) en sittande president förhindrad att kandidera. En tidigare president kan kandidera i efterföljande presidentval om han inte har suttit vid makten två gånger.

Perus nuvarande president är Dina Boluarte som valdes 2022.

Regeringsskifte sker den 28 juli, vilket också är datum för självständigheten från Spanien och en nationell helgdag.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under sina mer än 180 år av självständighet har Peru styrts av de militära ledare som kämpade för självständighet, ledare för Stillahavskrigen, företrädare för aristokratin och demokratiskt valda ledare. Historien om presidentskapet har innehållit inbördeskrig, statskupper och våld.

Det har därför inte varit en sällsynt situation att presidenten någon gång varit tvungen att lämna slottet för att stävja ett uppror inom landet, och då lämnat över ansvaret till någon i palatset. Inte heller det faktum – ibland upprepat – att det förekommit två och till och med fler regerande presidenter på samma gång.

Olika titlar har använts, såsom "Liberator i Peru" (som använts av José de San Martin), och "Supreme Protector" (av Andrés de Santa Cruz).

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]