Ljusbågsugn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
SteelMill interior.jpg

En ljusbågsugn är en typ av elektrisk ugn som används för att smälta metall (i smältverk). Den verksamma mekanismen är en ljusbåge, det vill säga en stark elektrisk ström som går genom luften.

Ljusbågsugnar används framför allt för att smälta skrot för ståltillverkning. De allra flesta ljusbågsugnar arbetar med ljusbågar mot metallbadet (chargen). Ugnarna finns i mängd olika utföranden, men de skiljer endast i detaljer från urtypen, den så kallade Héroult-ugnen. De särskilt effektintensiva, högproduktiva ljusbågsugnarna med transformationseffekter på mer än 500 kVA/ton benämns "Ultra High Power" (UHP). Värmen från ljusbågen till ugnsväggar och materialet kan även överföras medelst strålning. Exempel på denna ugnstyp, vilken benämns "strålningsugn", är Stassano-ugnen och Rennerfelt-ugnen.

Under senare år har ljusbågsugnar för smältning av skrot och järnsvamp i elektrostålverk undergått en mycket snabb utveckling. Likströmsugnar, som ger lägre elektrodförbrukning än växelströmsugnar, installeras nu i allt större omfattning. Vidare tillsatseldas även ugnarna med naturgas jämte syrgas, eller kol jämte syrgas i syfte att öka produktiviteten och sänka elförbrukningen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Nationalencyklopedin