Lollo Asplund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lars Olof "Lollo" Axel Asplund, född 1950, är en svensk musiker och journalist uppvuxen i Eskilstuna. Bor sen 1972 i Linköping.

Han debuterade i större sammanhang 1973 i tv-programmet Oppopoppa, där han sjöng sin egen låt "Här står jag som en annan docka". Efter några år som lärare på 70-talet återvände Asplund till musiken. Debutskivan Eldsjäl kom 1981. Därefter följde barnskivan Äppelmelodier & Lurendrejerier som kom 1983[1]. Idén till Äppelmelodierna fick Asplund när han i skolan upptäckte att musiken i sångböckerna skiljde sig allt för mycket från den musik barnen själva lyssnade på. Han skrev därför fartfylld musik med inslag av reggae, rock och calypso. Uppslagen till texterna kom till en början från hans elever, bästa exemplet på det är Bästis-Calypso. Äppelmelodin finns i dag i en mängd svenska sångböcker.

Under 80-talet arbetade Lollo Asplund tätt tillsammans med musikern Stefan Axelsson. Samarbetet resulterade bland annat i albumet Månstrålar som spelades in med Akademiska Kören i Linköping. Axelsson och Asplund var också musikaliska värdar i de välbesökta författarkvällarna i Gamla Linköping. Ett 50-tal av Sveriges mest kända och uppskattade författare, bland dem Sara Lidman, Göran Tunström och Katarina Frostenson, läste och berättade. Asplund producerade dessa program: Sommarkväll i Huitfeltska, som gavs 1984-1993.

Under 90-talet framträdde Asplund mycket med olika barnföreställningar - med och för barn - framförallt som den extremt fege piraten "Kapten Svarte Bill". Även dessa sånger skrevs tillsammans med Stefan Axelsson. Musiksagan gavs ut på cd 1994 och framfördes i sin helhet för ett par år sedan (2010) tillsammans med Norrköpings kulturskola.

1996 medverkade Asplund tillsammans med skådespelaren och trummisen Jimmy Uller i filmen "Sopor - en riktig skräpfilm" som handlade om sopsortering och till vilken Asplund skrev sångerna.

Sedan 1996 har Lollo Asplund huvudsakligen arbetat som kulturjournalist på Östgöta Correspondenten, där han främst skriver om musik och musikanter. Han var även chef för den redaktionen under fem år och är kanske mest uppskattad för sina porträtt, krönikor och recensioner.

Med jämna mellanrum ger han fortfarande konserter. Både för barn och för vuxna.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Progg.se Arkiverad 13 november 2007 hämtat från the Wayback Machine.