Long Live Love (Sandie Shaw-låt)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Long Live Love
Singel av Sandie Shaw
B-sida"I've Heard About Him"
Utgiven1965
FormatGrammofon
GenrePop
SkivbolagPye 7N 15841[1]
LåtskrivareChris Andrews
Singlar
Sandie Shaw
"I'll Stop at Nothing"
(1965)
"Long Live Love"
(1965)
"Message Understood"
(1965)

"Long Live Love" är en sång, skriven av Chris Andrews, med vilken Sandie Shaw 1965 fick sin tredje etta i Storbritannien.

Sandie Shaw var så säker på att låten "Long Live Love" skulle bli en hit att hon avböjde "It's Not Unusual" som hon erbjöds i samma veva. "It's Not Unusual" blev istället den då okände Tom Jones stora genombrottshit. "Long Live Love" tillbringade tre veckor på förstaplatsen i Storbritannien i juni månad 1965 samt toppade även listorna i Irland och Nya Zeeland samt låg som bäst på andra plats i Sydafrika. Låten var också en top 10-hit i Nederländerna (#7) och Norge (#8), och låten blev även en hit i Australien (#12) och Belgien, med topplaceringen #15 på Belgiens lista för de områden som talar nederländska.

I Frankrike nådde låten topplaceringen #5 då sångtextförfattaren Georges Liferman skrev en text på franska som "Pourvu Que Ça Dure"; samtidigt som den version av "Long Live Love" som sjöngs på engelska nådde topplaceringen #32 på franska listor. Sandie Shaw sjöng också in sången på tyska som "Du weißt nichts von deinem Glück"; och både på tyska och engelska hamnade låten bland topp 30, med topplaceringarna #25 ("Du weißt nichts von deinem Glück") och #28 ("Long Live Love"); och på tyska gick det bättre i Österrike med topplaceringen #5. Sandie Shaw sjöng också in sången på italienska som "Viva l’amore con te"; vilken 1966 var B-sida till singeln "E ti avrò", vilket var en italienskspråkig version av "Girl Don't Come" med topplaceringen #11 på den italienska listan.

1966 spelade hon också in låten på spanska som "¡Viva el amor!" till en EP som släpptes i Spanien, med spanskspråkiga versioner av hennes låtar "Girl Don't Come", "Message Understood" och "Tomorrow".

Med låten klättrade Sandie Shaw i USA till Billboard Hot 100 för tredje gången, med topplaceringen #97.

Andra versioner[redigera | redigera wikitext]

1992 spelade Nick Berry in "Long Live Love" som signaturmelodi till TV-serien Tillbaka till Aidensfield (Heartbeat); en version med topplaceringen #47 på de brittiska listorna.

"Long Live Love" har också spelats in av låtskrivaren Chris Andrews själv, samt Jessica Andersson 2009 [2] och Tracey Ullman.

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Lista (1965) Position
Norge Norge 8[3]
Österrike Österrike 5 (tyska)[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 19 april 2011.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sandie Shaws diskografi på www.45-rpm.org.uk, läst 3 mars 2009.
  2. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/002574687. Läst 19 april 2011. 
  3. ^ ”Listplacering”. http://norwegiancharts.com/showitem.asp?interpret=Sandie+Shaw&titel=Long+Live+Love&cat=s. Läst 19 april 2011. 
  4. ^ ”Listplacering”. http://austriancharts.at/showitem.asp?interpret=Sandie+Shaw&titel=Du+weisst+nichts+von+deinem+Gl%FCck&cat=s. Läst 19 april 2011. 
Företrädare:
"Where Are You Now (My Love)" av Jackie Trent
Singeletta i Storbritannien
27 maj 1965 (3 veckor)
Efterträdare:
"Crying in the Chapel" av Elvis Presley