EP

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se EP (olika betydelser).
En EP-skiva.

EP, extended play (engelska, ’utökad spelning’ (i betydelsen förlängd speltid)), är en term som används i musiksammanhang om musikalbum som innehåller färre låtar än ett fullängdsalbum men fler än en singel, vanligen 3–5 låtar på totalt 10–20 minuters speltid.[1] Ordet EP gällande vinylskivor syftar på en 7-tumsskiva (det vill säga samma storlek som en singel), men med mer än en låt på åtminstone en av sidorna. Vanligast var EP-skivor med två[1] låtar på varje sida. Det förekommer även EP-skivor som spelas på 33 1/3 varv/min) istället för den normala singelhastigheten 45 varv/min. Den lägre rotationshastigheten ger därmed en längre maximal speltid.

Produktionen av EP-skivor inleddes 1952. I slutet av 1960-talet[1] hade fenomenet dock spelat ut sin roll, utkonkurrerade av de kompletterande formaten singel och album/LP.

Vinylskivor på LP:ns 12 tum med motsvarande begränsade speltid kallades ibland för en maxisingel (med varvtid på 45 varv/min) eller ett minialbum (med varvtid på 33 varv/min).

Några kända EP-skivor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] EP i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 23 april 2017.