Los Angeles-slätten

Från Wikipedia
Los Angeles Basin.
Los Angeles-slätten vid skymning

Los Angeles-slätten (The Los Angeles Basin) är en kustslätt i södra Kalifornien i USA och omfattar de centrala och södra delarna av staden Los Angeles liksom dess södra och sydöstra förortsområden, både i Los Angeles County och Orange County. Den är drygt 55 km lång and 24 km bred, i norr avgränsad av Santa Monica Mountains och Puente Hills samt i öster och söder av Santa Ana Mountains och San Joaquin Hills. Den kuperade halvön Palos Verdes Peninsula ligger i sydväst och i väster ligger Stilla Havet.

Geologi[redigera | redigera wikitext]

Sedimenten under slätten är upp till 11 km djupa. Kustslätten bildades under neogen för cirka 15 miljoner år sedan.

Oljefyndigheter[redigera | redigera wikitext]

Ansamlingen av mikroorganismer under neogen tros vara orsaken till de stora oljefyndigheterna, som till exempel det stora Wilmington Oil Field. Dessa fyndigheter är nu till stora delar är utvunna[1]. År 2020 utvanns 10 miljoner fat olja, vilket är en kraftig nedgång sedan 1977 då cirka 96 miljoner olja utvanns[2].

Jordbävningar[redigera | redigera wikitext]

Kustslättens sedimentära karaktär är en viktig orsak till att området utsätts för så stora skador vid jordbävningar. Los Angeles-området jämförs ofta av geologer med "en skål med gelé" som kan skaka kraftigt vid jordbävningar.

Los Angeles-slätten, panorama söderut från Mulholland Drive i Hollywood Hills. I bildens vänstra del kan man se skyskraporna i Downtown. I bakgrunden, till höger om mitten, syns den kuperade Palos Verdes-halvön och ännu längre bak åt höger skymtar Santa Catalina Island.

Referenser[redigera | redigera wikitext]