Lotus Europa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lotus Europa S2

Lotus Europa, brittisk sportbil, tillverkad åren 1966-1975, en av världens första serietillverkade bilar med mittmotor. Chassit påminde om Lotus Elan, och bakom förarutrymmet sattes en 1470cc motor helt i aluminium från Renault på 82 hk. Hjulupphängningen är dubbla A-armar fram med coilovers och bak en liknande varinat till dåtidens formel bilar , tex bärande drivaxlar. Den första, S1 (Typ46), såldes enbart på export, eftersom man inte ville konkurrera med den nyligen introducerade Elan. S1ans kaross var limmad runt chassit, så den var extra lätt men även mycket svårare att reparera om något skulle hända de lätta plåtchassit. Den hade även fasta sidorutor i början, då ventilationen sköttes via självtryck från luftintaget fram. Mellan S1an och S2an så kom en mellan variant som heter S1A (Typ46MK1) , den har tex öppningsbara fönster och lite andra små detaljer som S2an sedan fick. Den mer sofistikerade S2 (Typ54 & Typ65), som nu såldes i England, anses vara betydligt bättre men tyngre då man kunde lyfta av karossen från ramen.

S2 ersattes 1971 av Twin Cam (Typ74), då en 1558cc Fordmotor sattes i. Andra modifieringar var en tum längre hjulbas och förminskade fenor bak. Twin Cam ersattes av Special sent 1972, med Big Valve motorn på 126 hk och en femväxlad låda. Den byggdes till 1975 då den ersattes av den modernare Lotus Esprit. Det var vanligt att Europa såldes som byggsats.

Det fanns även två stycken raceversioner av Europan, den första är Lotus Europa Typ 47 Det som skiljer är det mesta, dock är nog "T" i framvagnen någorlunda likt Typ46ans samt att karossen ser likadan ut förutom ett luftintag på sidan. Motorn var en TwinCam som kunde lämna upp i mot 180 hk (BRM), växellådan var av formeltyp. Hubbar var gjorda av magnesium, det samma med knockoff-fälgarna. Som jag vet så byggdes det 85 st (Sista Chassi nr 47-GT-85)

GKN 47D Är en förlängd Typ47a med 3,5 liters Rover V8a som byggdes som prototyp står nu i USA.

Typ62 Byggdes bara två stycken av dessa otroligt vackra Europor , Gick tydligen rätt dåligt och hade en tendens starkare än resten av europorna att lyfta i fronten.

Europor tillverkas fortfarande av Banks Engineering

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]