Louveciennes-akvedukten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Louveciennes-akvedukten
akvedukt
L'Aqueduc de Marly avmålad av Alfred Sisley 1874. Man ser tornet Tour du Levant från toppen av höjden ovanför floden Seine.
L'Aqueduc de Marly avmålad av Alfred Sisley 1874. Man ser tornet Tour du Levant från toppen av höjden ovanför floden Seine.
Land Frankrike
Region Île-de-France
Kommun Versailles
Ort Yvelines
Arkitekt Jules Hardouin-Mansard
Byggherre Ludvig XIV
Ägare Franska staten
Färdigställande 1685

Louveciennes-akvedukten (franska: L'aqueduc de Louveciennes), ibland även aqueduc de Marly (akvedukten vid Marly), är en akvedukt som byggdes 1681–1685 för att föra vatten till slottet i Versailles.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Akvedukten byggdes samtidigt som maskinen vid Marly för att föra vatten till de av Ludvig XIV kraftigt expanderande slottet i Versailles och då särskilt till trädgårdarnas fontäner som krävde stora mängder vatten. Akvedukten skapades av arkitekten Jules Hardouin-Mansard, men arbetet övertogs senare av Robert de Cotte. Själva akvedukten består av 36 valv och dess längd är 643 meter och dess bredd varierar från 2 till 4,4 meter och dess höjd mellan 10 och 20 meter.

Vattnet som pumpades upp ur Seine leddes till reservoaren högst upp i tornet Tour du Levant, och därefter strömmade vattnet med gravitationens hjälp de 643 metrarna till nästa reservoar i tornet Tour du Jongleur.

Själva akvedukten slutade att användas 1866 då den ersattes av underjordiska kanaler.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Versailles: Slottet Parken Livet, Jonas Nordin, Norstedts förlag 2013. Sid. 142–145.